Naslovna Kultura Promocija dokumentarnog filma „Mokranje i Mokranjske stene“: Pogled u prirodno blago Srbije

Promocija dokumentarnog filma „Mokranje i Mokranjske stene“: Pogled u prirodno blago Srbije

957
0

U prepunoj galeriji Doma kulture „Stevan Mokranjac“  promovisan je dokumentarni film „Mokranje i Mokranjske stene“, autora Danila Petrovića.

Dokumentarno ostvarenje “Mokranje i Mokranjske stene” rezultat je projektnih aktivnosti Ekološkog udruženja „Badem“  o prirodnim lepotama Negotinske krajine, podržanih od strane opštine Negotin.

„Ove godine smo izabrali poseban jedan lokalitet koji je poznat u istoriji po graditeljstvu, po dobrom vinu, po Mokranjcu i na kraju po Sikolskoj reci i vodopadu na Sikovlskoj reci, tako da smo to objedinili. Tu lepotu je, verovatno, video i Stevan Stojanović Mokranjac koji je svom imenu zbog lepote ovog sela dodao Mokranje“, istakao je Danilo Petrović, predsednik Ekološkog udruženja „Badem“, naglašavajući povezanost kulturne, istorijske i prirodne baštine.

Dokumentarac “Mokranje i Mokranjske stene” pruža uvid u graditeljsko nasleđe Mokranja, sa posebnim fokusom na period od 18. do početka 20. veka.

„Prvi put sam se ove godine oprobao u oblasti graditeljstva i bilo je stvarno problematično, mnogo malo ima literature o graditeljstvu u Mokranju i malo smo konsultovali Zavod za zaštitu spomenika kulture u Beogradu i naravno literaturu koju smo pronašli u Negotinu i mislim da smo dosta uspeli da pokažemo 18, 19. i početak 20. veka.“

Ovo udruženje, istakao je dugogodišnji profesor biologije Danilo Petrović, poslednjih godina nastoji da svojim aktivnostima i dokumentarnim filmovima podigne svest građana o važnosti čuvanja životne sredine, očuvanju geonasleđa Srbije, kao i obezbeđivanje zaštite i održivog korišćenja geološke raznovrsnosti.

“Od 2021. prve non-stop se dopisujem sa Ministarstvom zaštite životne sredine i sa Zavodom za zaštitu prirode Srbije. Mokranjske stene su tada izgubile zaštitu druge kategorije koju je svojevremeno usvojila Skupština opštine Negotin. Po novom zakonu, lokalne samouprave ne mogu da daju drugu kategoriju zaštite, nego samo Ministarstvo zaštite životne sredine. U komunikaciji smo već dve, tri godine i ovih dana sam doznao da će do kraja aprila Mokranjske stene dobiti zaštitu i to republičkog nivoa, tako da mi je posebno drago da i ovaj deo naše opštine bude pod zaštitom države, pored Vratne, Zamne i drugih oblasti, a mislim da ima još nekih predela koji bi mogli da dobiju zaštitu“, dodaje Petrović.

Prisutnima u galeriji Doma kulture pored autora obratila se i direktorka ove ustanove Jovanka Stefanović Stanojević, nadahnuto govoreći i o radu Danila Petrovića, ali i o Mokranju i Mokranjcima, rešenim da sačuvaju svoje kulturne i prirodne baštine.

„Naš projekat je finansirala lokalna samouprava kao i sve projekte nevladinih organizacija. Naravno dobili smo finansijsku pomoć i od Eliksira i Uljarice nove tako da smo na najadekvatniji način iskoristili sredstva da taj projekat dovedemo do kraja. Želeo bih da se zahvalim celom svom timu koji funkcioniše, već dugi niz godina, fenomenalno jer zahvaljujući njima mi stvaramo dobre projekte koji svake godine dobiju po jednu nagradu“, rekao je Danilo Petrović.