Naslovna Kultura Promocija dokumentarnih filmova o Vratni i Zamni u utorak u Negotinu

Promocija dokumentarnih filmova o Vratni i Zamni u utorak u Negotinu

267
0

U Muzeju Hajduk Veljka Petrovića u Todorčetovom konaku, Muzej Krajine će u okviru programa „Zaštićena područja“ predstaviti dokumentarne filmove o Vratni i Zamni, autora mr Danila Petrovića.

Vratnjanske kapije

Filmovi „Vratna za sva vremena“ i „Zamna“  nastali su 2020. kao deo projektnih aktivnosti na zaštiti životne sredine, ali i promocije funkcionalnih celina ova dva jedinstvena spomenika prirode koja su i staništa velikog broja životinjskih i biljnih vrsta sa očuvanom vegetacijom i značajna područja biodiverziteta koji zaslužuje zaštitu.

Autor ovih filmova je mr Danilo Petrović, profesor biologije i predsednik Ekološkog udruženja „Badem“, čija su dokumentarna ostvarenja ponela neke od najznačajnijih priznanja na domaćim i međunarodnim festivalima i smotrama.

Prerast u kanjonu reke Zamne

Film „Vratna za sva vremena“, koji je podržalo Ministarstvo zaštite životne sredine  i „Zamna“, za koji je sredstva po konkursu opredelila opština Negotin, biće prikazani u utorak, 7.  septembra u  Muzeju Hajduk Veljka, u Todorčetovom konaku, sa početkom u 19 časova.

Gledaoci će biti u prilici da kroz ova dva ekološko – turistička ostvarenja spoznaju i značaj ovih zaštićenih područja, ali i saznaju nešto više o specifičnostima ovih spomenika prirode, jedinstvenih u Srbiji, kao i o vrstama koje ih nastanjuju.