Naslovna Kultura Promocija 19.broja „Baštinika“ uz „Dolamu“ i kozake

Promocija 19.broja „Baštinika“ uz „Dolamu“ i kozake

696
0

Istorijski arhiv u Negotinu promovisao je u okviru “Majskih svečanosti” 19.broj časopisa-godišnjaka “Baštinik”. Promociju je uveličala Etno grupa “Dolama” Umetničke škole “Stevan Mokranjac” u pratnji na harmonici Luke Ilića.

Istorijski arhiv Negotina već 19 godina publikuje svoj naučni časopis, karakteristične uređivačke koncepcije, u kojem u znatnoj meri nastavlja svoju misiju na čuvanju, zaštiti, ali i rasvetljavanju istorijskih dešavanja na teritoriji ovog dela istočne Srbije.

Kako se ove godine obeležavaju značajni jubileji, vezani za ovaj kraj Srbije i njegovu bogatu kulturno istorijsku prošlost, “Baštinik” pred publiku donosi upravo i teme kojima se dodatn orasvetljava i taj deo prošlosti Negotinske krajine.

“Baštinik se temelji na tim godišnjicama, 185 godina oslobođanja ovih naših krajeva od Turaka i stogodišnjici završetka Prvog svetskog rata. To su neke od najznačajnijih tema koje su vezane za našu zavičajnu istoriju”, kaže Nenad Vojinović, direktor Istorijskog arhiva Negotina.

O koncepciji i odabiru tema, po čemu se “Baštinik” i odvaja od sličnih publikacija u Srbiji, govorio je urednik Nenad Pantić, viši arhivista, a novi, 19.broj predstavili su i dr Dmitar Tasić iz Instituta za geostrategijska istraživanja, dr Velimir Šešum, profesor istorije na novosadskom Univeryitetu, autor jednog od priloga “Baštinika” o Leonidu Isakoviču-Čudnovskom, načelniku Porečkom sreza 1930. i u periodu od 1934. do 1940.godine.

Novi broj na skoro 550 strana donosi 24 zanimljiva teksta iz pera 19 autora.

Promociju ovog, u istočnoj Srbiji jedinstvenog časopisa, uveličali su i pripadnici Krimskog kozačkog saveza Ruske federacije Jaltinske opštine, delagacije u Srbiji, u sastavu:  kozački pukovnik Stevo Vranić, ataman za Srbiju, Ljiljana Bulatović, kozački pukovnik i publicista, novinar i književnik, prim dr Verica Živković, kozački potpukovnik i predsednica Udruženja rusko-srpske ekonomske saradnje i dr Velimir Šešum, kozački major.

Publici je prikazan i film “Anđeo sa gore Zaglavak”, reditelja Petra Nedeljkovića, za koji je scenario napisala Ljiljana Bulatović, o Konstantinu Bogoslovskom koji je poginuo kao ruski dobrovoljac za slobodu srpskog naroda.

U programu je učestvovala Etno grupa “Dolama” Umetničke škole “Stevan Mokranjac”, koju vodi Ana Pavlić. “Dolamu” je na harmonici pratio učenik ove škole, Luka Ilić.