Naslovna Kultura Promocija 19.broja „Baštinika“ uz „Dolamu“ i kozake

Promocija 19.broja „Baštinika“ uz „Dolamu“ i kozake

423
0

Istorijski arhiv u Negotinu promovisao je u okviru “Majskih svečanosti” 19.broj časopisa-godišnjaka “Baštinik”. Promociju je uveličala Etno grupa “Dolama” Umetničke škole “Stevan Mokranjac” u pratnji na harmonici Luke Ilića.

Istorijski arhiv Negotina već 19 godina publikuje svoj naučni časopis, karakteristične uređivačke koncepcije, u kojem u znatnoj meri nastavlja svoju misiju na čuvanju, zaštiti, ali i rasvetljavanju istorijskih dešavanja na teritoriji ovog dela istočne Srbije.

Kako se ove godine obeležavaju značajni jubileji, vezani za ovaj kraj Srbije i njegovu bogatu kulturno istorijsku prošlost, “Baštinik” pred publiku donosi upravo i teme kojima se dodatn orasvetljava i taj deo prošlosti Negotinske krajine.

“Baštinik se temelji na tim godišnjicama, 185 godina oslobođanja ovih naših krajeva od Turaka i stogodišnjici završetka Prvog svetskog rata. To su neke od najznačajnijih tema koje su vezane za našu zavičajnu istoriju”, kaže Nenad Vojinović, direktor Istorijskog arhiva Negotina.

O koncepciji i odabiru tema, po čemu se “Baštinik” i odvaja od sličnih publikacija u Srbiji, govorio je urednik Nenad Pantić, viši arhivista, a novi, 19.broj predstavili su i dr Dmitar Tasić iz Instituta za geostrategijska istraživanja, dr Velimir Šešum, profesor istorije na novosadskom Univeryitetu, autor jednog od priloga “Baštinika” o Leonidu Isakoviču-Čudnovskom, načelniku Porečkom sreza 1930. i u periodu od 1934. do 1940.godine.

Novi broj na skoro 550 strana donosi 24 zanimljiva teksta iz pera 19 autora.

Promociju ovog, u istočnoj Srbiji jedinstvenog časopisa, uveličali su i pripadnici Krimskog kozačkog saveza Ruske federacije Jaltinske opštine, delagacije u Srbiji, u sastavu:  kozački pukovnik Stevo Vranić, ataman za Srbiju, Ljiljana Bulatović, kozački pukovnik i publicista, novinar i književnik, prim dr Verica Živković, kozački potpukovnik i predsednica Udruženja rusko-srpske ekonomske saradnje i dr Velimir Šešum, kozački major.

Publici je prikazan i film “Anđeo sa gore Zaglavak”, reditelja Petra Nedeljkovića, za koji je scenario napisala Ljiljana Bulatović, o Konstantinu Bogoslovskom koji je poginuo kao ruski dobrovoljac za slobodu srpskog naroda.

U programu je učestvovala Etno grupa “Dolama” Umetničke škole “Stevan Mokranjac”, koju vodi Ana Pavlić. “Dolamu” je na harmonici pratio učenik ove škole, Luka Ilić.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.