Naslovna Društvo Prolećni vašar u Negotinu

Prolećni vašar u Negotinu

962
0

Đurđevdanski dvodnevni vašar okupio je i ove godine vašarlije iz Krajine i goste iz okolnih gradova, ali i naše zemljake iz evropskih prestonica. Trgovci kažu da je potražnja mala, a kupci da su cene povećane.

Negotince je ovog jutra probudilo šarenilo boja, mirisa i ukusa sa negotinskog vašarišta najavljujući vreo majski dan u znaku mekika, klakera i sitnica koje će posetioci danas pazariti sa vašarskih tezgi.

Starosedeoci i vele da na vašaru niste ni bili ako se niste zasladili našećerenom mekikom za koju treba danas izdvojiti 70 dinara po komadu. Sećanje u detinjstvo vratiće vam i jedino korito na koje smo naišli, u kome su u ledu potopljenje flaše klakera sa mirisom maline ili jagode.

Od suvenira i ovog proleća možete pazariti šećerleme i orasnice, lulice i lizalice domaće proizvodnje. Grnčari i korpari su svojim proizvodima obojili vašarski dan i svi se slažu, interesovanja ima, ali kupaca sve manje.

Najveću radost vašar donosi mališanima, ali ni ovde nismo zabeležili velike gužve. Samo jedna vožnja ne nekoj od omiljenih dečijih vrteški košta 200 dinara. Za one starije žeton za  par krugova u luna parku košta 100 dinara.

Gužve su jedino među tezgama gde se prodaju polovne stvari ili garderoba po pristupačnijim cenama nego u gradskim prodavnicama.

Vašarenje će trajati dva dana, pa ako niste sve ispazarili, imaćete dovoljno vremena da sebi priuštite par sitnica sa najmlađeg negotinskog, Đurđevdanskog vašara.