Naslovna Ekonomija Projekat vađenja potopljenih nemačkih lađa vredan 30 miliona evra: Izvođač će biti...

Projekat vađenja potopljenih nemačkih lađa vredan 30 miliona evra: Izvođač će biti poznat u oktobru

1878
0

Potopljene nemačke lađe u sektoru Dunava nizvodno od HE „Đеrdap dva“ obišli su danas Tomislav Momirović, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Emanuele Žiofre, ambasador i šef Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji, Alesandro Bragonci, direktor Evropske investicione banke, zajedno sa Vladimirom Veličkovićem, predsednikom opštine Negotin.

Međunarodni tender za uklanjanje potopljenih nemačkih lađa iz Drugog svetskog rata je u toku, a izvođač radova biće poznat u oktobru, rekao je danas u Prahovu, na brodu „Eliksir Prahovo“ Tomislav Momirović, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i podsetio da je ceo ovaj posao vredan oko 30 miliona evra.

„To je zahtevan i složen projekat jer su u pitanju ratni brodovi koji još uvek imaju neesplodirana ubojita sredstva i zato moramo jako pažljivo da pristupimo njihovom vađenju“, dodao je Momirović.

Na ovom sektoru Dunava, podsetio je i Emanuele Žiofre, ambasador i šef Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji pored rekonstrukcije brodske prevodnice na HE „Đerdap jedan“, koja je završena, rekonstrukcije brodske prevodnice druge đerdapske elektrane koja je u toku i projekta vađenja brodova, u toku je i tender za proširenje kapaciteta i modernizacije Luke Prahovo.

“Za sve ove projekte koji se prostiru na svega 10 kilometara obale Dunava izdvojeno je 100 miliona evra, a zahvaljujući realizaciji tih projekata plovidba Dunavom skratiće se za četiri i po sata. Projekti su deo šireg ekonomsko – investicionog plana Evropske unije i Zelene agende“, rekao je Žiofre i dodao da potopljeni brodovi u sektoru Dunava predstavljaju veliki problem zbog smanjenog kapaciteta saobraćaja preko Dunava, ugrožavanje bezbednosti zbog velike količine neekspodiranih sredstava, a predstavljaju i veliki ekološki problem.

Alesandro Bragonci, direktor regionalne kancelarije Evropske investicione banke za Zapadni Balkan podsetio je da je zajedničkom saradnjom resornog ministarstva, Evropske unije i Evropske investicione banke napravljen projekat kojim će se izvaditi potopljeni plovni objekti koji postoje na Dunavu.

„Još 2018. potpisali smo zajam sa Vladom Srbije i Ministarstvom saobraćaja i infrastrukture zato što smo identifikovali ovaj projekat kao ključni strateški projekat. Projektom vađenja brodova predviđeno je uklanjanje 21 broda, a vrednost projekta je oko 30 miliona evra“, rekao je Bragonci.

Ovaj veliki posao koji podrazumeva sečenje delova broda i deminiranje i koji bi po procenama trebalo da traje godinu i sa po 50 odsto finansira Evropska investiciona banka, dok je ostalih 50 odsto grant Evropske unije preko WWF fonda.

Potopljene nemačke lađe, vidljive su poslednjih par nedelja. Na površinu je kao i uvek izašla krstarica ove nemačke flotile, ali i delovi pramca druga dva broda. Vodostaj se u ovom sektoru, na mernoj jedinici Prahovo, kretao oko minus 60 cm, a danas je iznosio -11 cm.

Lađe predstavljaju istorijski problem još od trenutka kada su ih Nemci septembra 1944. potopili u operaciji poznatoj  kao „Dunavski vilenjak“.