Naslovna Kultura Programsko veče Radio Beograda 2 u Negotinu: Predstavljeni „Timočka lira“ i Iva...

Programsko veče Radio Beograda 2 u Negotinu: Predstavljeni „Timočka lira“ i Iva Vuković

286
0

Radio Beograd 2, godinama verni medijski prijatelj “Mokranjčevih dana” sa kojeg redovno izveštava, povodom 65. rođendana, predstavio je na festivalu programske aktivnosti namenjene mladima: “Timočku liru” i “Najbolji mladi pijanista”.

Edicija “Timočka lira”, deo je istoimene pesničke nagrade koju za pesnike do 30 godina starosti na Festivalu kulture mladih Srbije u Knjaževcu, dodeljuju Radio-televizija Srbije, Radio Beograd 2 i FKMS, a koja podrazumeva štampanje zbirke poezije dobitniku nagrade.

“Od 2015. godine edicija je dobila prepoznatljiv vizuelni identitet, koji potpisuje grafički umetnik Rastko Ćirić, a novu seriju prati i interpretativni tekst Sonje Milovanović o nagrađenoj poeziji”, ističe Ana Ćirica, muzički urednik na drugom programu Radio Beograda.

Povodom 65. rođendana Radio Beograda 2 na “Mokranjčevim danima” predstavljena je nova serija od osam kniiga poezije, koju su vernoj festivalskoj publici promovisali: Vasa Pavković, književnik i selektor “Timočke lire” i Sonja Milovanović, književna kritičarka, članica žirija za dodelu ove prestižne pesničke nagrade i urednica u Radio Beogradu 2.

Program „Najbolji mladi pijanisti“, u okviru kojeg je Radio Beograd 2 realizovao ciklus koncerata petoro mladih umetnika Une Miljuš, Lazara Torbice, Vladimira Aćimovića, Ivana Bašića i Ive Vuković, predstavile su Gordana Krajačić, muzikolog i muzički kritičar i Ana Ćirica koja je uredila i vodila ovaj ciklus.

Veče je zaokruženo koncertom Ive Vuković, pijanistkinje iz Čačka, studentkinje na Fakultetu umetnosti, Akademije za glazbu u Ljubljani.

„Ovo je prvi put da imam priliku  da se predstavljam na festivalu kao što je ovaj. Nama, mladim umetnicima i studentima mnogo znači ovakva prilika. Ovo je najveći i najznačajniji muzički Festival ne samo u zemlji i regionu, sa ogromnim kulturnim i muzičkim značajem, tako da se jako radujem i jako sam uzbuđena što mi je data prilika da se ovde predstavim“, kaže Iva Vuković.

Mlada umetnica predstavila se delima Frederika Šopena, Franca Lista, Dejana Despića, Sergeja Prokofjeva i Vasilija Mokranjca.

„Ovaj program podrazumeva dela koja sam izvodila u toku svojih studija a i na raznim koncertima koje sam imala. Ovo je nešto od mene za publiku od srca, nešto što najviše volim i što smatram da mi najbolje leži“, dodaje Iva Vuković.