Naslovna Ekonomija Program Swiss PRO objavio novi javni poziv za podršku lokalnim samoupravama: eUprava...

Program Swiss PRO objavio novi javni poziv za podršku lokalnim samoupravama: eUprava – Digitalizacija društva

283
0

Program Swiss PRO objavio je javni poziv za podršku jedinicama lokalne samouprave u unapređenju elektronske uprave i pružanju elektronskih usluga kako bi povećale odgovornost, transparentnost i efikasnost u obezbeđivanju boljeg pristupa uslugama i pravima građana.

Vlada Švajcarske će kroz ovaj poziv sa 350.000 evra podržati do 40 lokalnih samouprava koji će doprineti da eUprava na lokalu bude u službi i građana i privrede.

Pravo učešća na javnom pozivu koji je otvoren do 19. avgusta ima 96 gradova i opština iz regiona Šumadije i zapadne Srbije i regiona Južne i istočne Srbije. Među njima i Boljevac, Bor, Kladovo, Knjaževac, Majdanpek, Negotin, Sokobanja i Zaječar.

Oni u svojim predlozima projekata mogu da konkurišu za nabavku IT opreme i licenciranog softvera u vrednosti od 7.000 do 9.000 evra, kao i da navedu koji vid tehničke podrške im je potreban da bi se unapredila eUprava.

U skladu sa nacionalnim okvirom, program Swiss PRO će lokalnim samoupravama pružiti tehničku podršku prilagođenu njihovim individualnim potrebama kako bi se između ostalog razvili ili unapredili interni procesi i procedure, unapredila primena elektronskog upravnog postupka (eZUP-a), razvile postojeće ili nove eUsluge, te izradila rešenja za internet prezentacije jedinica lokalnih samouprava.

“Posebno ohrabrujemo lokalne samouprave da u predloge projekata uvrste rad na razvijanju i unapređenju eUsluga za pripadnike nacionalnih manjina, kao i na uvođenju pomoćnih tehnologija koje bi povećale pristupačnost ovih usluga osobama sa invaliditetom. Takođe, ovo je prilika za lokalne samouprave da omoguće stanovništvu da aktivno učestvuju u procesu donošenja odluka u svojim zajednicama kroz uspostavljanje stranica ePartcipacija i eSlušanje”, rekla je Ana Nedeljković Belja, nacionalna menadžerka programa Swiss PRO.

Kako bi se lokalne samouprave upoznale sa detaljima ovog konkursa, program Swiss PRO će danas u maloj sali Gradske uprave u Zaječaru, u 12 sati i 30 minuta organizovati informativnu sesiju, a sutra u Nišu, u istom terminu u holu Gradske kuće.