Naslovna Društvo Program „Osnovi bezbednosti dece“ u školama Srbije: Predavanja o trgovini ljudima i...

Program „Osnovi bezbednosti dece“ u školama Srbije: Predavanja o trgovini ljudima i u Negotinu

594
0

U svim  osnovnim škola naše opštine uspešno se sprovodi  program „Osnovi bezbednosti dece“ koji realizuju policijski službenici Policijske stanice Negotin.

Foto: OŠ „Vera Radosavljević“, Negotin

Dva ministarstva, unutrašnjih poslova i prosvete, nauke i tehnološkog razvoja već tri godine u osnovnim školama širom Srbije realizuju program „Osnovi bezbednosti dece“. Predavanja koje sprovode policijski službenici, obučeni za rad po ovom programu namenjena su učenicima četvrtog i šestog razreda.

U 11 osnovnih škola opštine Negotin 458 učenika prisustvovalo je predavanju „ Prevencija i zaštita dece od trgovine ljudima“.

„Cilj ovih predavanja je da najmlađima, na njima prihvatljiv način, objasnimo šta je uopšte trgovina ljudima, ali i kako mogu da izbegnu rizične situacije u kojima mogu postati potencijalne žrtve, kako da se zaštite i kome sve mogu da se obrate za pomoć. Takođe, predavanje prati prezentacija koju je izradilo Ministarstvo unutrašnjih poslova“, kaže za NG Portal Danijel Stanisavljević, inspektor kriminalistike.

Učenici tokom ovih predavanja u prilici su da postavljaju pitanja na koja dobijaju prave odgovore kako da se zaštite, ali i upoznaju sve opasne situacije u kojima se mogu naći, ističe naš sagovornik.

 „Četvrtake i šestake savetujemo da ne prilaze nepoznatim ljudima u vozilima koji hoće nešto da ih pitaju, da od nepoznatih osoba ništa ne uzimaju, da se na putovanjima ne udaljavaju od osoba sa kojima su došli, kao i da se uvek jave  roditeljima gde idu i sa kim“, dodaje Stanisavljević.

Foto: OŠ „Vera Radosavljević“, Negotin

U protekle tri godine u školama su održana predavanja na osam različitih tema u okviru programa „Osnovi bezbednosti dece“.

„Učenicima četvrtog i šestog razreda govorili smo o njihovoj bezbednosti u saobraćaju, upoznali ih sa nasiljem kao negativnom društvenom pojavom, kako da bezbedno koriste internet i društvene mreže. Realizovana su i predavanja:  Policija u službi građana, Prevencija i zaštita dece od zloupotrebe opojnih droga i alkohola, Zaštita od požara, Zaštita od tehničko-tehnoloških opasnosti i prirodnih nepogoda. Pre dve godine otpočeli smo i rad sa najmlađima, prvacima, i upoznali ih sa bezbednošću u saobraćaju, šta zajedno možemo da uradimo protiv nasilja i kako da se zaštitimo od požara, poplava i zemljotresa“, kaže za naš portal Ružica Stanojević, policijski službenik  PS-PI Negotin, podkoordinator programa „Osnovi bezbednosti dece“ u Policijskoj stanici Negotin.