Naslovna Društvo Program energetske sanacije za tri opštine u istočnoj Srbiji

Program energetske sanacije za tri opštine u istočnoj Srbiji

1204
0

Novu stolariju, fasadnu izolaciju i sisteme za grejanje mogu da očekuju jedino građani Majdanpeka, Knjaževca i Boljevca, s obzirom da su ove lokalne samouprave na spisku 67 odobrenih na konkursu za finansiranje programa energetske sanacije stambenih zgrada, porodičnih kuća i stanova koje je raspisalo Ministarstvo rudarstva i energetike.

Ilustracija, pixabay.com

Opština Majdanpek dobila je 10 miliona dinara, Knjaževac tri, a Boljevac milion dinara. Ove lokalne samouprave subvencionisaće sa isto toliko sredstava realizaciju ovog programa.

Na javni poziv, navode u ministarstvu, stiglo je 88 prijava, od kojih je jedna odbačena kao neblagovremena, tri jer nisu u skladu sa javnim pozivom, a 18, među kojima i prijava grada Bor, kao neuredne.

Odobrenih 67 prijava opština i gradova, subvencionisaće se sa skoro 459,4 miliona dinara, od kojih su lokalne samouprave izdvojile 235, a Ministarstvo 224 miliona dinara.

Na spisku, međutim, nema opštine Negotin koja nije konkurisala iz razloga, kako je nedavno naveo na sednici lokalnog parlamenta zamenik predsednika opštine Negotin, Bogdan Gugić, jer u budžetu nisu bila određena sredstva za te namene.

„Smanjenje potrošnje toplotne i električne energije trebalo bi da bude nacionalni cilj. Zbog toga će ovaj projekat trajati i naredne godine i ukupno će nam biti potrebno između 400 i 500 miliona evra“, izjavila je  ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović koja će u petak, u Kraljevu, potpisati ugovore sa opštinama i gradovima koji su ispunili uslove za realizaciju projekta.

Slede još dva konkursa koje raspisuju lokalne samouprave, jedan za kompanije koje će izvoditi radove i drugi za zainteresovane građane.

Program energetske sanacije predviđa zamenu spoljnih prozora i vrata, postavljanje termičke izolacije, zamenu sistema grejanja, odnosno kotla, ali onih koje kao gorivo koriste drvnu biomasu ili prirodni i tečni naftni gas, zamenu dela grejnog sistema kao što su ugradnja toplotnih i cirkulacionih pumpi, opremanje radijatora sa termostatskim ventilima, aparatima za regulaciju i merenje toplote, zamena uređaja za klimatizaciju, kao i ugradnju solarnih kolektora za centralnu pripremu potrošne tople vode.