Naslovna Politika Parlamentarni izbori 2020. Proglašeno 12 izbornih lista za parlamentarne izbore

Proglašeno 12 izbornih lista za parlamentarne izbore

754
0

Republička izborna komisija do sada je potvrdila 12 izbornih lista za parlamentarne izbore koji bi u Srbiji trebalo da se održe 21. juna.

Republička izborna komisija (RIK) kao 12. potvrdila je listu Milica Đurđević Stamenkovski – Srpska stranka Zavetnici.

Lista ove političke grupacije koja je pre dva meseca bila proglašena pod rednim brojem osam kao „Hrabro – Milica Đurđević Stamenkovski – Srpska stranka Zavetnici“ poništena je pre sedam dana.

RIK je Zavetnicima dao rok od 48 sati da Komisiji dostave novu saglasnost nosioca izborne liste, nove izjave svih kandidata za poslanike, kao i najmanje 10.000 overenih potpisa birača, ali su se oni odlučili da ponovo sakupe potpise za izbornu listu.

Kao kandidat za narodnog poslanika na ovoj listi je i Dejan Nikić, diplomirani inženjer poljoprivrede iz Negotina, jedini iz istočne Srbije koji se našao na  69. mestu izborne liste.

Pre ove, RIK je potvrdio listu Srpske napredne stranke, Socijalističke partije Srbije i Jedinstvene Srbije, Srpske radikalne stranke, Saveza vojvođanskih Mađara, kao i liste Aleksandra Šapića, Pokreta obnove Kraljevine Srbije.

Proglašena je i lista Ujedinjene demokratske Srbije, zatim lista “Akademik Muamer Zukorlić – Samo pravo – Stranka pravde i pomirenja (SPP) – Demokratska partija Makedonaca (DPM)” i lista koalicije Metla 2020.

Pod rednim brojem 10 na listiću naći će se lista “Milan Stamatović – Zdravo da pobedi – Dragan Jovanović – Bolja Srbija – Zdrava Srbija” na kojoj je na rednom broju 49. jedini kandidat iz istočne Srbije za narodnog poslanika diplomirani pravnik Katarina Janošević iz Bora.

Kao 11. proglašena je lista “SDA Sandžaka – dr Sulejman Ugljanin”, a kao 12. lista Zavetnika.

Rok za predaju potpisa podrške građana ističe 5. juna.