Naslovna Krajinske vinjete Proglašeni pobednici VEF-a: Negotin poslednji bastion odbrane nacionalnog identiteta i tradicionalne muzike

Proglašeni pobednici VEF-a: Negotin poslednji bastion odbrane nacionalnog identiteta i tradicionalne muzike

709
0

Proglašenjem najboljih izvođača u kategoriji obrade i izvođenju tradicionalnih pesama završen je Međunarodni Vokalni etno festival mladih, VEF. Ocenjujući deveti festival etnomuzikolog i kompozitor Dimitrije Golemović, predsednik žirija, poručio je sa  scene negotinskog doma kulture „Stevan Mokranjac“ da je Negotin poslednji bastion odbrane nacionalnog identiteta i tradicionalne muzike.

Pevačka grupa „Vreteno“ iz Banatskog Karađorđeva laureat je 9. Vokalnog etno festivala mladih u Negotinu u kategoriji tradicije.

Žiri u sastavu: profesor doktor Dimitrije Golemović, etnomuzikolog i kompozitor, dr Zorana Guja, etnomuzikolog i Davor Sedlarević, specijalista vaspitač za tradicionalne igre prvu nagradu dodelio je u ovoj kategoriji i Ženskoj pevačkoj grupi “Gusle“ iz Kikinde, koju, takođe vodi Igor Popov.

Pevačka grupa „Vreteno“ iz Banatskog Karađorđeva, laureat VEF-a u kategoriji tradicije

Druga nagrada je pripala Pevačkoj grupi Odseka za tradicionalno pevanje i sviranje MŠ “Mokranjac” iz Beograda, kao i severnomakedonskoj Katedri za tradicionalnu muziku i igru DMBUC “Ilija Nikolovski – Luj” iz Skoplja, koju su publika i žiri gledali i slušali onlajn.

Igor Popov, spec. vaspitač za tradicionalnu igru

„Mogu vam reći da sam izuzetno zadovoljan kako su obe grupe sa kojima radim prošle na ovom festivalu. Zaslužene su nagrade, čestitam svim grupama koje su učestvovale večeras i bile su sjajne. Ono što se vidi iz godine u godinu je da je VEF u Negotinu svake godine sve kvalitetniji i sve kvalitetnije grupe dolaze na ovaj festival. Mi smo tu skoro od samog početka, “Gusle” su tu četvrti put, jednom smo već bili pobednici a sada Banatsko Karađorđevo, koje ćete sledeće godine gledati na pobedničkom koncertu. Posebne čestitke organizatorima festivala. U Srbiji nema mnogo festivala ovoga tipa, nažalost, i ovo malo što ima su takmičarski, a ja bih izuzetno voleo da u nekom narednom periodu u Srbiji počne održavanje revijalnih festivala kada će deca mnogo bolje pevati jer neće biti pod utiskom takmičenja“, izjavio je Igor Popov, glavni umetnički rukovodilac grupa iz Kikinde i Banatskog Karađorđeva, ne krijući zadovoljstvo osvojenim  nagradama.

Vokalna radionica “Bistrik“ Bilje Krstić iz Beograda, laureat VEF-a u kategoriji obrada

Vokalna radionica “Bistrik“ Bilje Krstić iz Beograda laureat je devetog VEF-a u kategoriji obrade.  Sa mnogo emocija je sinoć govorila Bilja Krstić prisećajući se svojih umetničkih i muzičkih početaka i profesorskih dana provedenih u Negotinu.

„Zato su mi ove nagrade u Negotinu jako drage i nadam se da će se još množiti. Mi imamo jednu potpuno novu generaciju Vokalne radionice „Bistrik“. Te godine kada smo odneli isto prvu nagradu, ta generacija više ne peva, ovo su sada mlade snage. Ovo samo pokazuje koliko deca obožavaju tradicionalnu muziku, poštuju i jako lepo pevaju, a gde ćete lepše da pevate nego u Negotinu, gde je jedan Mokranjac živeo i svi mi koji dolazimo imamo neku odgovornost da sve prenesemo na najboli način“, rekla je Biljana Krstić, nakon proglašenja pobednika devetog Međunarodnog Vokalnog etno festivala mladih u Negotinu ne krijući zadovoljstvo što se u rukama njenog „ Bistrika“ ponovo našla nagrada za najbolje izvođače.

Etno grupa “Zlatovez” Umetničke škole “Stevan Mokranjac” iz Negotina

U kategoriji obrada drugo mesto osvojila je Etno grupa “Zlatovez” Umetničke škole “Stevan Mokranjac” iz Negotina i bugarski Narodni hor “Boja” iz Vidina. Treća nagrada je, odlukom žirija, pripala Ansamblu Požarevačke gimnazije i Etno sekciji Prve kragujevačke gimnazije, koji su nastupali onlajn.

Ističući da stil govori o samom čoveku i da “ako ga kao umetnik ne skinete“ zapravo ne čuvate ni pesmu, o festivalu i izvođačima govorio je, nakon proglašenja pobednika, Dimitrije Golemović, predsednik žirija koji, kako sam kaže, nije imao lak zadatak.

„Festival je sve bolji i bolji i njegov kvalitet raste i pokazuje da ta deca u ovo vreme danas odolevaju svim izazovima i pobeđuju. Da Banatsko Karađorđevo osvoji prvo mesto, pa ima li gde? Ima, kada žiri po srcu i savesti odlučuje. Tu nije bilo mnogo dileme, ta deca su pevala savršeno. Pesme iz raznih krajeva, stilski čisto, ujednačeno, dinamički bogato. Zato su dobili nagradu, kao i Biljana Krstić, ali tu nije bilo iznenađenja. Svi se vraćaju u svoje sredine osokoljeni da budu još bolji. Deca ne smeju da izgube motiv a to je vera u budućnost“, poručio je  Dimitrije Golemović.

Prof. dr Dimitrije Golemović, predsednik žirija

Slavili su pobednici ovogodišnjeg VEF-a, ali i organizatori Kreativno udruženje „Nego“.  U susret jubileju, desetom festivalu, Danijela Marković istakla je da upravo ovaj festival predstavlja mesto gde učesnici jedni od drugih uče i postaju još bolji.

„Takav si kakvu muziku voliš. Mi, nažalost, imamo dve slike toga, ono što je tradicionalni folklor i ono što je novokomponovana muzika. Svi znamo da se ono što je najkvalitetnije najbrže i pokvari  zato moramo mnogo da se trudimo. Nikada veći jaz nije bio između tradicije i onoga što je oličeno u nekim medijima. Moramo da čuvamo naše poštenje, našu tradiciju i našu kulturu jer to je ono šta smo mi. Sva uniformnost, evropska i svetska, ne treba da nam bude cilj jer to je gubitak identiteta. Naša ideja je čuvati to šarenilo jer nigde,  čini mi se, nema toga u svetu tako šarenog muzičkog folklora nego kod nas. Ta lepota različitosti, na tome treba insistirati, jer različitost je ono što nas čini pravim i poštovanje različitosti iz raznih krajeva“, poručio je prof. dr Dimitrije Golemović, etnomuzikolog i kompozitor.


Ovaj medijski sadržaj sufinansiran je od strane Opštine Negotin. Stavovi izraženi u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.