Naslovna Društvo Proglašeni pobednici 12. konkursa „Evropa i ja”: Negotinki druga nagrada za blog

Proglašeni pobednici 12. konkursa „Evropa i ja”: Negotinki druga nagrada za blog

1096
0

Bojana Danković, učenica prvog razreda Negotinske gimnazije osvojila je drugu nagradu u kategoriji Blog na 12. konkursu “Evropa i ja”.

Bojana Danković osvojila je drugu nagradu na 12. Konkursu „Evropa i ja“

Na mladima svet ostaje! Ova snažna i jednostavna poruka jedan je od naslova nagrađenih radova na 12. konkursu “Evropa i ja”, koji je deo ovogodišnjeg izdanja Evropskog dnevnika. Reč je o radu Bojane Danković, učenice Negotinske gimnazije, dobitnice druge nagrade u kategoriji Blog.

Zaštita životne sredine, ljudska prava i mitovi o Evropskoj uniji bile su najčešće inspiracije za kreativne radove učenika srednjih škola.

“Zagađenost planete Zemlje danas predstavlja jedan od najvećih problema zajednice. Počevši od jedne kese na ulici, pa sve do mora i okeana, zagađenost se javlja u više oblika (zagađenost vazduha, voda i drugo). Kako mi tu možemo pomoći? Zajedničkim snagama i poštovanjem pravila možemo spasiti našu sadašnjost, ali i budućnost, jer još uvek nije kasno za promene”, navodi se u prijavi Bojane Danković, učenice Negotinske gimnazije u kategoriji Blog.

Bojana Danković je za svoj blog  “Životna sredina i klimatske promene su važne”, pod mentorskim vodstvom Vesne Stanković osvojila putovanje u jednu od prestonica Evropske unije ili vaučer na 350 evra.

Bojana sa svojom mentorkom Vesnom Stanković

Na ovogodišnji konkurs u kategorijama: Foto, Video, Blog, Multimedijalni formati i Angažovani umetnički rad primljeno je preko 150 radova a kriterijume konkursa je ispunilo njih 119. Svaki posetilac mogao je da dodeli jedan glas po kategoriji i sigurno izbor među desetinama zanimljivih radova nije bio lak. Kao i prošle godine, organizatorima je bilo veoma važno da čuju i glas publike, a radovi su tako privukli preko 20.000 glasova.

“Glas ove generacije posebno je važan u 2022. godini koja je od strane Evropske unije proglašena za Evropsku godinu mladih. Teme i kategorije ove godine bile su veoma izazovne kako bi srednjoškolce inspirisali na što zanimljivije i promišljenije radove. Posebno težak posao da izabere najbolje imao je stručni žiri. Petočlano telo činili su istaknuti profesionalci i eksperti u oblasti komunikacija, uključujući urednicu školske redakcije Radio Televizije Srbije, profesionalnog fotografa, veb urednika. Žiri je posebno cenio kvalitet realizacije, kreativnost, trud, jasno poslate poruke i razumevanje obrađenih zadatih tema”, navode organizatori.

Evropski dnevnik je dugogodišnji vodič za srednjoškolce o Evropskoj uniji, njenim institucijama, njenim članicama, evropskim vrednostima i drugim relevantnim temama za mlade. Preko 600.000 srednjoškolaca u Srbiji se do sada susrelo sa Evropskim dnevnikom, zahvaljujući saradnji Delegacije EU u Srbiji  sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Ministarstvom za evropske integracije.