Naslovna Kultura Prof. dr Uroš Šešum održao predavanje o Negotinu i Krajini u periodu...

Prof. dr Uroš Šešum održao predavanje o Negotinu i Krajini u periodu od 1803. do 1833.

690
0

U sali Negotinske gimnazije povodom obeležavanja 220 godina postojanja Crkve Rođenja Presvete Bogorodice održano je predavanje profesora doktora Uroša Šešuma na temu „Negotin i Krajina 1803 – 1833. godine”.

U fokusu profesora doktora Uroša Šešuma bio je period od vremena gradnje negotinskog hrama posvećenog Rođenju Presvete Bogorodice, 1803. godine pa sve do 1833. kada je šest nahija, među kojima i Krajina, prisjedinjeno Kneževini Srbiji.

Profesor Šešum je okupljenima u sali Negotinske gimnazije govorio i o početku srpske nacionalne borbe za oslobođenje koja je počela 1804.  pa sve do konačnog prisjedinjenja, osvrnuvši se na kretanje i položaj stanovništva Krajine i Ključa u ovom turbulentnom periodu.

“Ovaj period su obeležili ratovi i stradanje naroda na ovom prostoru, stalne promene granica i stalni turski međusobni i sukobi ustanika sa Turcima, turskih odmetnika. Generalno, to je izazvalo veliko pomeranje stanovništva i stalne migracije u ovom periodu”, kaže istoričar Uroš Šešum sa Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Negotinska Crkva Rođenja Presvete Bogorodice izgrađena je 1803. godinu dana pred početak Prvog srpskog ustanka, u vreme turskog ropstva. Ona je i mesto večne uspomene na branioca Negotina, Hajduk Veljka Petrovića i njegovog brata Miljka.

“Interesantno je da je za ovu crkvu dozvolu za gradnju dao odmetnik Pazvan Oglu, vidinski paša koji je u tom trenutku uzurpirao vlast, pa mu je ona posle priznata, ali je tom dozvolom za građenje crkve želeo da pridobije negotinsko stanovništvo za svoje ciljeve”, ističe Šešum.

Predavanje ovog istoričara Crkvena opština Negotin organizovala je u saradnji sa Istorijskim arhivom povodom obeležavanja 220 godina postojanja Crkve Rođenja Presvete Bogorodice.

Povodom ovog velikog jubileja Njegovo Preosveštenstvo Episkop timočki gospodin Ilarion služio je u subotu večernju službu uz sasluženje sveštenika Eparhije timočke.