Naslovna Ekonomija Prodato „Krajina vino“

Prodato „Krajina vino“

6624
0

„Eliksir Prahovo“ D.O.O. novi je vlasnik nekadašnjeg kompleksa jedne od najstarijih vinarskih kuća u Srbiji, „Krajina vino“ u Negotinu.

Jožef Limburger, direktor novosadskog OTP Factoring D.O.O, Branko Marković, zamenik direktora “Eliksir Prahovo” D.O.O i Zoran Jovanović, vlasnik negotinske Agencije za nekretnine “Sigurnost” koja je posrednik u ovom poslu, potpisali su u petak kod javnog beležnika Dragane Čečulović-Monić ugovor o kupoprodaji “Krajina vina”.

Time je konačno stavljena tačka na prodaju ove vinarske kuće, osnovane još 1890. godine, koja je nažalost, podelila sudbinu brojnih srpskih kolektiva i ugasila se nebrigom države nakon neuspešne privatizacije.

Ovaj kompleks, inače, ima 5,6 hektara građevinskog zemljišta i 20.810  kvadratnih metara objekata, koji su u lošem stanju, budući da je “Krajina vino” godinama bilo prepušteno ne samo zubu vremena, već i nemaru, ali i učestalim krađama.

Iako je dobar deo mašina i imovine ranije rasprodat po sudskim presudama, parcijalno i po cenama koje su daleko od tržišnih, na meti lopova našli su se štekeri, električna instalacija i sve što je negde moglo da dobije određenu cenu.

Potpisivanje kupoprodajnog ugovora

Poslednje skoro dve godine ovaj kompleks prodavan je po ceni od pola miliona evra, a iako je kupljen po nižoj, uz troškove rušenja, ozakonjenja i kupovinu takozvanog novog podruma, koji je u vlasništvu države, a koji bi zaokružio proces, sasvim sigurno će premašiti tu sumu.

“Posle 20 meseci prodaje “Krajina vino” je našlo svog kupca, “Eliksir Prahovo” D.O.O. i smatram da je to nešto najbolje što je moglo da se desi, jer druge ponude nisu ni izbliza bile ovakve. Na ovom mestu će, prema planovima, nakon rušenja postojećih objekata, nići novi stambeno-poslovni centar, čiji je radni naslov “Elixir Garden” koji će spojiti Miloševski put i ulicu Miomira Radosavljevića Pikija. OTP Factoring je već izdejstvovala da ovde bude mešovito urbanistička zona, a na kupcu je da pripremi teren za radove. Mislim da je ovo šansa i za domaće firme da učestvuju u radovima na izgradnji naselja”, kaže Zoran Jovanović iz negotinske Agencije “Sigurnost”.

„Krajina vino“ je privatizovano 2000. po starog zakonu, a država, koja je bila vlasnik 42,15 odsto njene imovine, iako je mogla, a to je u slučaju nekih drugih kolektiva učinila, nije želela da reprogramira određene dugove, pa radnici kao većinski vlasnici nisu mogli da spasu ovu vinarsku kuću, koja je u stečaj otišla 2005. godine.

U međuvremenu ju je iz hipoteke preuzela novosadska banka OTP a onda i OTP Factoring D.O.O. koji ga je konačno i prodao.