Naslovna Društvo Probni završni ispiti na ispitu: Online problemi i sa matematikom

Probni završni ispiti na ispitu: Online problemi i sa matematikom

439
0

Današnji probni test iz matematike, takođe, nije prošao bez problema, kažu roditelji negotinskih osmaka.

Iako je, zbog jučerašnje „preopterećenosti sistema“ Ministarstvo prosvete odlučilo da samoprocenu iz matematike i kombinovani test učenici rade podeljeni po teritorijalnom principu, Vojvođani, pa Beograđani i ostatak Srbije, pokazalo se da je i danas bilo problema sa ulaskom na platformu.

Kako su nam se požalili neki od roditelja negotinskih osmaka od 16 časova pristup platformi u ovom delu Srbije bio je znatno otežan.

“Danas je isto bio problem oko registracije, a u toku rada sistem je nekoliko puta padao, onda je izlogovana i kada je nakon upornih pokušaja napokon ponovo ušla na platformu pisalo je da je test završen i predat, iako je samo izlogovana u toku rada”.

Problem sa ulaskom na platformu prijavljuju i roditelji iz ovdašnjih seoskih škola. Kako smo čuli od nekih od njih, i pored dobrog protoka interneta, pojedini đaci su uspeli da se uloguju tek dvadesetak minuta pre kraja testa.

“Ceo dan se muče deca i ne mogu uopste da uđu na sajt. Ovo je bruka i sramota za ministra, prosvetu i uopšte za državu da ovako maltretiraju decu”.

U Ministarstvu prosvete istakli su danas da očekuju da neće biti problema jer su “prošireni resursi i podignuti kapaciteti platforme čim su se juče pojavile prve poteškoće”. Roditelji, međutim, kažu drugačije.

“Otežano se ulazi, a i kad se uđe teško se očitava strana, pritom se gubi nepovratno vreme, a dete se nervira. Znamo mi da je ovo probni test, ali je i veliki stres za decu”.

Zbog problema sa logovanjem pristup tekstu iz matematike bio je produžen do 22 sata i 30 minuta, budući da su negotinski osmaci pretežno uspeli da pristupe platformi u zadnjem satu.

Iz tehničke podrške platforme đacima je rečeno da matematiku mogu da rešavaju i sutra od 8 do 16 časova.