Naslovna Društvo Probni ispit državne mature početkom aprila

Probni ispit državne mature početkom aprila

334
0

Maturanti svih srednjih škola u Srbiji, državnih, privatnih i umetničkih, polagaće trodnevni maturski ispit početkom aprila. Drugi pilot projekat pod nazivom „Unapređenje kvaliteta srednjeg obrazovanja i vaspitanja putem uvođenja ispita – Državna matura“ samo je priprema za realizaciju ovog velikog projekta koji čeka buduće maturante za dve godine.

U svim srednjim školama u toku je obuka učenika, roditelja i školskog tima  za realizaciju drugog pilot projekta „Unapređenje kvaliteta srednjeg obrazovanja i vaspitanja putem uvođenja ispita – Državna matura“ koji sprovodi Ministarstvo prosvete, Zavod za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja,  Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i Projekat “Državna matura”.

Sadašnji maturanti podneće ove godine veliki teret pilot projekta državne mature koji će biti u primeni tek 2024. godine, jer će pored rešavanja testa ovog projekta morati da spreme svoje maturske ispite na kraju školske godine kao i prijemne ispite za željene fakultete.

Motivacija da učenici svoje znanje pokažu u ovom projektu je mogućnost da  ostvareni rezultat sa mature pretvore u ocenu i ako su njome zadovoljni to bude upisano u dnevnik kako ocena u drugom polugodištu.

Za rešavanje zadataka u ovom pilot projektu ne postoje zbirke zadataka, ali su učenici mogli da koriste zadatke koji su učenici rešavali prošle godine u prvom pilotiranju državne mature.

Učenici završnih godina srednjih škola polagaće srpski jezik, matematiku i izborni predmet po želji koji je iz grupe opšte obrazovnih predmeta za koje postoje ishodi. Prvi ispit, trosatno rešavanje 40 zadataka zakazano je za 5. april, a testiranje će biti nastavljeno 6. i 7. aprila.

„Ove godine nema praga prolaznosti zato što je ovo pilot projekat, ali od 2024. godine za svaku godinu će se posebno taj prag formirati, učenik koji ne bude položio taj obavezni deo na državnoj maturi neće položiti maturu, a šansu će imati u još u jednom, avgustovskom roku“, kaže za NG portal Dragana Nisić, direktorka Negotinske gimnazije.

Dragana Nisić, direktor Negotinske gimnazije

Najčešće pitanje koje učenici postavljaju kada je državna matura u pitanju je  kako će, primera radi, isti test iz matematike rešavati i učenik sa matematičkog smera i učenik iz neke umetničke škole.

„Suština na čemu se insistira su ishodi, šta je to učenik poneo iz škole, logično i kritičko rasuđivanje, ali onda bi trebalo krenuti od prvog razreda osnovne škole i učiti učenike na drugačiji način kako da uče. Na kraju osnovne škole svi su učenici jednaki, slušaju iste nastavne sadržaje, u srednjim školama nisu svi jednaki“, kaže Dragana Nisić, predsednik školske maturske komisije.

Pripreme za polaganje državne mature počele su još prošle godine i trajaće sve do 2024. godine kada će prva generacija maturanata pod novim uslovima završiti svoje četvorogodišnje srednjoškolsko obrazovanje.

Pored obaveznog dela mature polagaće i izborni deo gde će izabrati jedan od predmeta koji će ih profilisati ka određenim akademskim studijama. Zato će svi fakulteti u Srbiji do 31. avgusta biti u obavezi da se izjasne kako će vrednovati državnu maturu, da li će pored državne mature od budućih studenata zahtevati i polaganje prijemnih ispita, kao što su recimo umetnički fakulteti ili Fakultet fizičke kulture.