Naslovna Kultura Priznanja istaknutim muzičarima Boži Januciću, Slobodanu Domaćinoviću, Slobodanu Peciću, Živi Dinuloviću….

Priznanja istaknutim muzičarima Boži Januciću, Slobodanu Domaćinoviću, Slobodanu Peciću, Živi Dinuloviću….

553
0

Savez estradno-muzičkih umetnika Srbije u saradnji sa Samostalnim sindikatom estradnih umetnika i izvođača Srbije dodelio je nagrade za životno delo i godišnja priznanja istaknutim umetnicima za izuzetan doprinos u estradnoj muzičkoj delatnosti.

Dodela priznanja i krajinskim umetnicima Boži Januciću posthumno, Živi Dinuloviću, Slobodanu Peciću; Foto: Siniša Čelojević

Savez estradno-muzičkih umetnika Srbije uručio je u utorak, 18. decembra povelje za životno delo brojnim istaknutim umetnicima, između ostalih i posthumno violinisti Božidaru Boži Januciću, krajinskom Paganiniju, kako su ga mnogi zvali, a nagradu je u ime oca primio Vojislav Janucić.

Posthumno su nagradu za životno delo, između ostalih, dobili Slobodan Domaćinović, ali i Slobodanu Božinoviću.

Povelja za životno delo pripala je i istaknutim umetnicima Negotinske i Timočke krajine i Homolja, kladovskom saksofonisti Živi Dinuloviću, Velimiru Velji Kokoriću i Tihomiru Paunoviću.

Slobodanu Peciću uručena je plaketa za unapređenje estradno-muzičke delatnosti. Ovu plaketu dobila je i Svetlana Arsić, poznata interpretatorka vlaškog melosa.

“Dodelom ovih priznanja istaknutim izvođačima vlaške izvorne muzike, Savez estradno-muzičkih umetnika Srbije je, verujemo, prepoznalo aktivnosti i našeg udruženja na očuvanju običaja, kulture, tradicije, jezika i identiteta Vlaha.Veliki broj dobitnika povelje je nastupalo na Festivalima „Gergina“, a mnogima, koji nisu više među nama, posvetili smo pojedine festivale. Izdali smo veliki broj nosača zvuka i publikacija, na vlaškom i srpskom pismu, o ovim velikanima, čime smo promovisali ove umetnike i njihovo stvaralaštvo, a ujedno promovisali i vlaško pismo i na taj način radili smo na očuvanju vlaške baštine”, kaže Siniša Čelojević, predsednik Udruženja “Gergina”, koji je prisustvovao dodeli priznanja i dodaje da će posthumno na 11. Festivalu” Gergina 2019” povelju za životno delo biti dodeljena Staniši Paunoviću.

Nacionalnu nagradu dobila je dirigentkinja Darinka Matić Marović,a  mađioničar Bole Brkljač dobio je Povelju za humanost Samostalnog sindikata estradnih umetnika i izvođača Srbije. Nagradu za životno delo dobili su, između ostalih i  Lepa Brena, Snežana Đurišić, Minja Subota, Vojkan Borisavljević, Gordana Lazarević, Biljana Krstić, Miroslav Ilić, Ljuba Kešelj, Lepa Lukić…