Naslovna Društvo Priređena Krstovdanska litija i moleban za spas svetinja u Crnoj Gori

Priređena Krstovdanska litija i moleban za spas svetinja u Crnoj Gori

296
0

Više hiljada vernika iz svih opština i gradova Borskog i Zaječarskog okruga okupilo se u Zaječaru u Crkvi Rođenja Presvete Bogorodice gde je nakon litije održan moleban za očuvanje svetinja u Crnoj Gori.

Foto: I. Mitrović

Molitveni hod u Zaječaru sa ikonom Presvete Bogorodice, ulicama Timočke bune, Svetozara Markovića, Nikole Pašića predvodio je vladika Ilarion sa sveštenstvom i monaštvom Eparhije timočke.

Litiji su prisustvovali vernici, sveštenici i monasi iz Negotina; Foto: I. Mitrović

Ovom litijom i Timočka i Negotinska krajina pridružile su se sveopštem protestu zbog usvajanja spornog Zakona o veroispovesti u Crnoj Gori.

Litija je završena u zaječarskom Sabornom hramu gde je priređen i moleban za očuvanje srpskih svetinja u Crnoj Gori.

Episkop timočki Ilarion; Foto: I. Mitrović

“Ovde smo se okupili sa hrišćanskom nadom prema našoj stradaloj braćii u Crnoj Gori, ali i na Kosovu i Metohiji i svuda po svetu gde se narušava istina Božija. Ovde smo da pružimo podršku svoj našoj hrišćanskoj braći i svim časnim sveštenicima, monahinjama, monasima i vernom narodu. Ikona Presvete Bogorodice iznošena je među vernike svaki put kada je narod bio u nevolji. Zato je ikona i večeras bila sa nama u ovom istorijskom događaju za naš grad i našu eparhiju. Ona će učiniti da se ovo bezbožje Crnoj Gori prekine i da nema nikakve negativne posledice. Ali znajte da ovaj probuđeni narod ne može niko da zaustavi, jer su svetinje ostavljanje narodu, a ne ni jednoj državi, nijednom gradu ili pojedincu na upravljanje”, rekao je, tom prilikom, Episkop timočki Ilarion.

Litiji i molebanu u Zaječaru prisustvovali su i sveštenici i monasi crkava i manastira u opštini Negotin, kao i vernici iz Negotina.