Naslovna Politika Lokalni izbori 2021. Prijavljene prve nepravilnosti izbornog procesa

Prijavljene prve nepravilnosti izbornog procesa

3895
0

Narodna stranka saopštila je da su njihovi članovi Izborne komisije i biračkih odbora uočili nepravilnosti vezane za izborni proces, zbog čega je nekoliko njihovih članova odvedeno u policiju na razgovor.

Miroslav Aleksić, potpredsednik Narodne stranke rekao nam je da je da se u Negotinu danas odvija maltene referendumska borba između stranke na vlasti i Narodne i da je više njihovi članova privedeno jer su “ukazali na izborne nepravilnosti”.

„Neverovatan je pritisak državnih institucija koje su sve u službi vlasti i izbora u Negotinu. Policija je privela člana i zamenika Izborne komisije ispred Narodne stranke koji su obilazili izborna mesta u skladu sa svojim nadležnostima i držali ih dva sata na ulici, a u Sikolu su priveli i našeg člana Biračkog odbora zato što je video kako su naprednjaci zloupotrebili spiskove za glasanje od kuće i kako su protiv zakona dostavljali spiskove za ljude da glasaju od kuće, a po zakonu to može da radi samo član porodice. Na biračkim mestima se vrši pritisak na čuvare kutija koji su ispred Narodne stranke, izbacuju ih napolje, prete im, maltretiraju. Preko hiljadu je ljudi prijavljeno za glasanje od kuće a da je to urađeno protivzakonito jer ih nisu prijavili članovi porodice nego aktivisti i članovi biračkog odbora stranke na vlasti. Strašan je pritisak. Dvojica naših aktivista su na ulici zaustavljena bez obrazloženja i odvedena u policiju na razgovor. Sa druge strane imamo Upravni sud koji se stavio u službu vlasti  i odbio našu žalbu koja se odnosila na odbijanje Opštinske izborne komisije da izbore prate nezavisni posmatrači, tako da ovde nema ni nezavisnih posmatrača i cela filozofija izborne utakmice u Negotinu zasniva se na brutalnoj krađi, zloupotrebi institucija, pritiscima, kupovini glasova i praktično maltretiranju nas koji smo se jedini suprotstavili njima“, kaže Miroslav Aleksić.

U Izbornoj komisiji saznajemo da su prijavljene nepravilnosti vezane za delovanje člana i zamenika člana Izborne komisije u proširenom sastavu ispred Narodne stranke na biračkom mestu Negotin 16, Auto moto društvo.

„Član i zamenik člana Izborne komisije u proširenom sastavu ispred Narodne stranke došli su na biračko mesto i istrgli iz ruke članice biračkog odbora spisak lica koja su prijavljena da glasaju van biračkog mesta. Takođe, zamenik člana Izborne komisije opštine Negotin u proširenom sastavu ispred Narodne stranke Slavica Janković je neovlašćeno napisala prigovor u zapisnik biračkog odbora na tom biračkom mestu. Na biračko mesto su po pozivu predsednika Biračkog odbora došli članovi Izborne komisije u stalnom sastavu: Živojin Marković, Đorđe Prnić i Zorica Milutinović koji su izjavili da su u rukama člana IK u proširenom sastavu Dušana Mihajlovića (Narodna stranka) videli pomenuti spisak koji je on na zahtev Živojina Markovića vratio predsedniku Biračkog odbora tvrdeći da on taj spisak nije istrgao i oteo nego mu je dat, što predsednik Biračkog odbora i članica decidirano negiraju i tvrde da im je papir otet iz ruke“, kažu u Izbornoj komisiji opštine Negotin.