Naslovna Događaji Prijave za takmičenja solo pevača i pijanista do 15. marta

Prijave za takmičenja solo pevača i pijanista do 15. marta

268
0

Umetnička škola „Stevan Mokranjac“ u Negotinu poslednja dva vikenda u martu organizuje dva velika takmičenja, Prvo međunarodno takmičenje solo pevača i Drugo takmičenje pijanista ,,Mokranjac“. Prijave za učešće su u toku i traju do 15. marta.

Umetnička škola “Stevan Mokranjac” 29. marta organizuje prvi put takmičenje za solo pevače. Takmičenje „Mokranjac“ ima međunarodni karakter i javni je muzičko- pedagoški događaj.

“Svi ste dobrodošli da slušate takmičare po kategorijama tokom celog dana, a na samom kraju takmičenja biće održan i svečani završni koncert prvonagrađenih učesnika, pobednika kategorija i jednog laureata takmičenja. Laureat osvaja specijalnu memorijalnu nagradu „Milica Popović“ koja se dodeljuje u čast i sećanje na našu bivšu učenicu Milicu Popović, sopran (1994 – 2013). Donatori ove nagrade su Miličini roditelji i kumovi koji najboljem takmičaru poklanjaju petodnevno letovanje na Ohridu u periodu maj – jun u vili „Orhidea House“ i 100 evra kao džeparac za letovanje. Napominjemo da ukoliko nagrađeni bude maloletan, biće pokriven trošak smeštaja i za njegovog/njenog pratioca”, ističu Ana Pavlić, Vladica Perković i Magdalena Antić, profesorke solo pevanja u UŠ „Stevan Mokranjac“.

Po drugi put će u ovoj školi, 22. marta, biti održano i Takmičenje pijanista ,,Mokranjac“ za učenike osnovnih i srednjih muzičkih škola. Takmičenje je nastalo u godini obeležavanja jubileja od tri decenije postojanja srednje muzičke škole na predlog i inicijativu klavirskog odseka škole i imalo je međunarodni karakter.

Prvo takmičenje pijanista “Mokranjac” održano je 5. aprila prošle godine. Učestvovala su 83 učenika u disciplini klavir solo i četiri klavirska dua. Svoje umeće na klaviru pokazali su učenici osnovnih i srednjih muzičkih škola iz Кladova, Zaječara, Bora, Majdanpeka, Niša, Gnjilana, Negotina i grada iz susedne Rumunije, Targu Žiu”, kaže Stanoje Jovanović, profesor klavira i sekretar ovog takmičenja.

Prijave za učešće za oba takmičenja su u toku i traju do 15. marta.