Naslovna Društvo Prijave na Drugi javni poziv za projekte socijalnog stanovanja i aktivne inkluzije...

Prijave na Drugi javni poziv za projekte socijalnog stanovanja i aktivne inkluzije do 15. novembra

326
0

Opštine i gradovi imaju još osam dana za prijavu na Drugi javni poziv za projekte socijalnog stanovanja i aktivne inkluzije koji su objavile Evropska unija i Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS) u okviru programa „Podrška EU socijalnom stanovanju i aktivnoj inkluziji’’ (EU SHAI).

Cilj ovog javnog poziva je da se obezbedi stambena podrška za porodice na održiv i odgovoran način, kroz izgradnju višeporodičnih zgrada i porodičnih kuća, i kupovinu, rekonstrukciju i adaptaciju stanova i kuća. Obavezne će biti i prateće mere aktivne inkluzije, koje podrazumevaju podršku u oblasti obrazovanja, unapređenja zapošljivosti, zapošljavanja i samozapošljavanja i pristupa različitim uslugama socijalne zaštite.

Nakon prvobitne donacije EU od 10,2 miliona evra koja je dodeljena ranije ove godine za projekte socijalnog stanovanja i aktivne inkluzije koji se sprovode u 19 gradova i opština u Srbiji, ukupan budžet za projekte koji će biti izabrani u okviru aktuelnog Drugog javnog poziva je 4,4 miliona evra.

Javni poziv se završava 15. novembra, a pravo učešća imaju sve jedinice lokalne samouprave u Srbiji koje do sada nisu primile donaciju u okviru EU SHAI programa.

Evropska unija i UNOPS pozivaju jedinice lokalne samouprave da se prijave i pomognu svojim stanovnicima iz osetljivih društvenih grupa: ženama žrtvama porodičnog nasilja, deci i mladima bez roditeljskog staranja, romskoj zajednici i osobama sa invaliditetom – grupama koje su u najvećem riziku od siromaštva.

Drugi javni poziv je otvoren u okviru programa „Podrška Evropske unije socijalnom stanovanju i aktivnoj inkluziji”, za koji je Evropska unija izdvojila 27 miliona evra.

Program sprovodi Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS) u partnerstvu sa Ministarstvom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, i u saradnji sa Ministarstvom za evropske integracije.