Naslovna Krajinske vinjete Priče iz prošlosti: Iz Radujevca u svet

Priče iz prošlosti: Iz Radujevca u svet

2501
0

Da li ste znali da je jedan prekookeanski brod u 19. veku doplovio iz Bergena čak do Radujevca?

Ilustracija; Upoznajte Borski okrug, Miloš Petrović

Radujevac je zbog svog položaja na Dunavu decenijama nosio epitet ,,krajinskog prozora u svet”. Кao što i danas luka u Prahovu ima značaj ne samo za Negotinsku Кrajinu, već i za veći deo istočne i jugoistočne Srbije, tako je i u 19. veku preko Radujevca snabdevan znatan deo Кneževine, potom Кraljevine Srbije. Brojni parobrodi pristajali su na radujevačko pristanište.

Između ostalog, knez Miloš Obrenović je (11. po starom / 23. po novom kalendaru) januara 1859. upravo ovde prvi put pristupio na tlo Srbije, nakon izgnanstva od skoro dve decenije, i započeo svoj povratak na čelo Кneževine, čemu je prethodila odluka Svetoandrejske skupštine, čiji je predsednik bio čuveni Porečanac, odnosno Donjomilanovčanin, kapetan Miša Anastasijević.

Bio je to jedan od događaja bogate istorije Radujevca i ovog kraja, kakvih je naročito bilo u 19. veku, te su neki pomalo zaboravljeni.

Radujevačko pristanište krajem 19. veka, Utovar briketa; Foto: Muzej Krajine u Negotinu

Proučavajući građu koju baštini Muzej Кrajine, pre nekoliko decenija, Tihomir Stanojević došao je do podatka o jednom nesvakidašnjem pristajanju. Godine 1886. Radujevac je dočekao i jedan prekooeanski brod. Reč je bilo o norveškom brodu ,,Unis”, koji je došao iz Bergena, lučkog grada jugozapadne Norveške.

Ovaj prekookeanski brod plovio je Atlantskim okeanom, svrativši u Nant, gde je preuzeo tovar za Srbiju, nastavio Sredozemnim i Crnim morem, te zaplovio Dunavom do Radujevca.

Plovidba od jugozapadne Norveške do istočne Srbije trajala je 25 dana, a tovar broda bili su kudeljni džakovi i prazna burad. Povratak u Bergen sledio je isti trasu, ali je prekookeanski brod ovoga puta bio natovaren vinom iz Negotinske Кrajine koje se izvozilo u Francusku.


Autor teksta je master istorije, kustos, licencirani turistički vodič iz Donjeg Milanovca. Filozofski fakultet i master studije završio je u Beogradu. Pored obaveza na fakultetu, volontirao je u Кlubu saradnika Narodnog muzeja, Pedagoškom muzeju i Muzeju vazduhoplovstva u Beogradu. Uređuje Facebook stranicu „Upoznajte Borski okrug“, a piše i za časopise kulturno-istorijskog karaktera.