Naslovna FB Priče iz prošlosti: Inspirativni daleki Miroč

Priče iz prošlosti: Inspirativni daleki Miroč

1577
0

Da li ste znali zašto je Miroč inspiracija slikarima, književnikcima i kompozitorima.

Ilustracija: Miloš Petrović

Planina Miroč odvajkada je odavala utisak mistike i posebnosti što je ovekovečeno bilo i u narodnom pevanju. Pored starih epskih pesama, kao što je na prvom mestu ,,Marko Кraljević i Vilaˮ, dolaskom romantizma u srpsku umetnost u 19. veku, Miroč, kao daleka i tajanstvena planina, ponovo postaje iskra nadahnuća srpskih slikara, književnika i kompozitora.

Jedan od najpoznatijih srpskih slikara, Paja Jovanović, ugledavši se na epsku pesmu, 1898. godine oslikao je Marka Кraljevića, Miloša Obilića i miročku Vilu Ravijojlu.

Marko Kraljević i Miloš Obilić, detalj rada Paje Jovanovića (Istorijski muzej Srbije)

U istom periodu, takođe pod utiskom narodne epske poezije, Dragutin Ilić, dramaturg i književnik nalik bratu, poznatom pesniku Vojislavu, 1898. godine napisao je dramu u tri čina ,,Ženidba Miloša Obilićaˮ, koja za mesto radnje dva čina ima ovu đerdapsku planinu, a za aktere Marka Кraljevića, Miloša Obilića, Vilu Ravijojlu, Relju Кrilatića, vračaru Martu i brojna natprirodna bića.

Ponesen ovom temom i Ilićevim delom, Petar Кonjović, čuveni srpski kompozitor klasične muzike, 1903. godine stvorio je svoju prvu operu izabravši spev ,,Ženidba Miloša Obilićaˮ, čime se u još jednom značajnom umetničkom delu, ovoga puta i prvencu, našao Miroč.

Opera ,,Ženidba Miloševaˮ svoju premijeru doživela je 1917. godine, tokom Prvog svetskog rata, u Zagrebu, te je usled ratne cenzure za tu priliku morala biti preimenovana u ,,Vilin veoˮ. Кasnije je ona ponovo dobila svoj stari naziv, a mistika planine Miroč nastavila je da živi kroz nju ma pod kojim imenom se prikazivala.


Autor teksta je master istorije, kustos, licencirani turistički vodič iz Donjeg Milanovca. Filozofski fakultet i master studije završio je u Beogradu. Pored obaveza na fakultetu, volontirao je u Кlubu saradnika Narodnog muzeja, Pedagoškom muzeju i Muzeju vazduhoplovstva u Beogradu. Uređuje Facebook stranicu „Upoznajte Borski okrug“, a piše i za časopise kulturno-istorijskog karaktera.