Naslovna Društvo Prevremeni odlazak u penziju: 20,5 odsto manji iznos penzije

Prevremeni odlazak u penziju: 20,5 odsto manji iznos penzije

880
0

Prevremeni odlazak u penziju je sve češći zahtev ne samo u svetu već i u Srbiji. Pored zdravstvenih razloga ljudi koji su pri kraju svoje radne karijere na ovaj korak se odlučuju jer se osećaju umorno i istrošeno.

Sve češće muškarci u Srbiji govore da je 65 godina starosti kao uslov za ostvarivanja redovne penzije preveliki i nedostižan zahtev jer su umorni, istrošeni i često slabog zdravstvenog stanja. Zato se sve češće čuje da su spremni na umanjeni uznos na penzionom čeku kako bi prevremeno ostvarili pravo na korišćenje penzije.

U istoj situaciji su i žene za koje je ove godine opet pomerena starosna granica za penzionisanje pa tako od januara one moraju da ispune uslov 63 godine i četiri meseca života. Minimum za ostvarivanje prava na penziju je 15 godina radnog staža.

Ove godine pravo na prevremenu penziju mogu da ostvare muškarci sa 40 godina staža osiguranja i najmanje 59 godina i šest meseci života, dok je za žene taj uslov 39 godina i osam meseci staža i najmanje 59 godina života.

Prevremeni odlazak u penziju je u Srbiji uveden 2015. i svake godine se na ovaj korak odlučuje na hiljade zaposlenih.

Ipak, većina ne želi da njihova penzija mesečno bude umanjena prevremenim odlaskom za 0,34 odsto za svaki mesec, a najviše 20,5 odsto od ukupne penzije. To bi u praksi značilo da ako se odlučite da tri godine ranije odete u penziju sa punim radnim stažom i penzijom od 30 hiljada dinara, vaš ček će biti umanjen za oko 3.700 dinara.

Ono što nas čeka je i dalje pomeranje starosne granice za ostvarivanje prava korišćenja penzije već od naredne godine.