Naslovna Događaji Preventivni pregledi 26. maja u Negotinu: Prvi put i pregledi za decu

Preventivni pregledi 26. maja u Negotinu: Prvi put i pregledi za decu

562
0

Akcija besplatnih preventivnih pregleda, koja se sprovodi u cilju rane dijagnostike i promocije prevencije, nastavlja se u nedelju, 26. maja.

U negotinskom Zdravstvenom centru u nedelju 26. maja, kao i u ostalim zdravstvenim ustanovama u zemlji, nastavljaju se besplatni preventivni pregledi građana u periodu od 8 do 17 časova.

Prvi put su ovom akcijom preventivnih pregleda obuhvaćena i deca školskog i predškolskog uzrasta.

“Vršiće se fizikalni pregled lokomotornog sistema koje ćemo obaviti u Školskom dispanzeru pa pozivamo roditelje da se odazovu ovoj akciji, prevencija krive kičme, kolena, stopala. Pregledi su besplatni, bez zakazivanja. Radiće ih pedijatar sa fizioterapeutom”, kaže dr Marija Katalinić, pomoćnik direktora ZC Negotin.

Za odraslo stanovništvo biće organizovani pulmološki pregled, ali i laboratorijske analize krvi sa hormonima štitne žlezde, tumorski markeri prostate i merenje krvnog pritiska.

“U Službi opšte medicine vršiće se za odrasle auskultatorni pregled koji će raditi preumoftizilog, u slučaju potrebe radiće se i snimanje pluća ako to lekar da nalog, pogotovu za osobe starije od 50 godina i više od 30 godina pušačkog staža. Meriće se krvni pritisak, u laboratoriji će se raditi hormoni štitne žlezde, krvna slika i hormoni PSA za muškarce. Molimo sve naše sugrađane da se odazovu ovom pregledu jer je preventiva vrlo značajna. Svi mogu da dođu, bez obzira da li imaju ili ne zdravstveno osiguranje”, poručuje dr Marija Katalinić.