Naslovna Društvo Prevencija najvažnija u borbi protiv raka dojke: “Pink oktobar” kampanja u Domu...

Prevencija najvažnija u borbi protiv raka dojke: “Pink oktobar” kampanja u Domu zdravlja “Bormedic”

278
0

Oktobar je mesec koji se prema Kalendaru javnog zdravlja obeležava kao Međunarodni mesec borbe protiv raka dojke. U Domu zdravlja “Bormedic” oktobar je u znaku kampanje “Pink oktobar” čiji je cilj da skrene pažnju na rasprostranjenost ove bolesti, podizanje svesti o značaju prevencije i ranog otkrivanja raka dojke.

U Domu zdravlja “Bormedic” u Boru oktobar je u znaku “Pink” kampanje, roze trake koja je svojevrsni simbol podizanja svesti o raku dojke.

Uz brojna predavanja medicinskih stručnjaka na temu prevencije, ali i saveta koji pomažu ženama pomogne da kontrolišu i shvate ozbiljnost redovnih pregleda dojki, tokom oktobra Dom zdravlja “Bormedic” omogućio je svim ženama ultrazvučni pregled dojke po 20 odsto nižoj ceni.

Rak dojke je najčešći maligni tumor kod žena. U svetu svake godine od raka dojke oboli 1,6 miliona žena, a umre 522.000. U Srbiji se svake godine registruje  oko 4.150 novih slučajeva karcionoma, a 1.647 žena izgubi nažalost bitku sa ovom podmuklom bolešću.

Neumoljiva statistika takođe pokazuje da je 20 do 30 odsto obolelih žena mlađe od 50 godina. Rizik za pojavu kancera dojke raste sa brojem godina starosti. Faktori koji su utiču na obolevanje žena su: nasledna predispozicija, rana prva menstruacija, kasna menopauza, nerađanje ili rađanje dece u kasnoj životnoj dobi, nedojenje dece, hormonska terapija, nepravilna ishrana, nedovoljna fizička aktivnost i drugo.

Pojava ranih simptoma: zadebljanja i čvorići, uvlačenje bradavica, naboranost kože, pojava sekrecije, promena veličine i oblika dojke, svrab, crvenilo, otok, ohrabruju jer u 90 odsto slučajeva lečenje ima dobru prognozu.

Kada se ova zloćudna bolest otkrije na vreme devet od deset žena se može izlečiti. Zato je rano otkrivanje raka dojke prioritet Nacionalnog programa skrininga i ima izuzetno važnu ulogu.

Žena mora sama da brine o svom zdravlju a samopregled dojki je prvi korak u toj borbi. Preventivni klinički pregled dojke se mora obaviti jedanput godišnje a žene između 50 i 69 godina u obavezi su da urade skrining mamografiju jednom u dve godine.

Prevencija raka dojke je obaveza svake žene ali i odgovornost zdravstvenog sistema da svakoj ženi omogući da jednom godišnje ode na preventivni pregled.

Preglede možete zakazati lično u Domu zdravlja “Bormedic” u Ulici Nade Dimić 10a u Boru, pozivom na brojeve: 063/ 460-134 i 030/ 426-077, ili elektronskom poštom: [email protected]