Naslovna Kultura Događaji Prestavljen novi film negotinskog profesora biologije i ekologa Danila Petrovića

Prestavljen novi film negotinskog profesora biologije i ekologa Danila Petrovića

783
0

U galeriji Muzeja Hajduk Veljka posetioci su sinoć bili u prilici da premijerno pogledaju najnovije ostvarenje mr Danila Petrovića, negotinskog profesora biologije u penziji i ekologa, predsednika Udruženja „Badem“ – „Zvuci Mokranjskih stena“.

Ivica Trajković, direktor Muzeja Krajine i mr Danilo Petrović, autor filma

Danilo Petrović ovoga puta odlučio se za Mokranjske stene prepoznatljive po svojoj lepoti, „stepenu atraktivnosti, unikatnosti i visoke estetičnosti“. Posebno je, veli, bio fasciniran mokranjskim kamenom, koji i danas odoleva vremenu.

„Film prikazuje Mokranjske stene i vodopad kao prirodan materijal, praveći i paralelu sa starim kućama u Mokranju sagrađenim upravo od kamena. Ono što te kuće izdvaja od drugih, između ostalog je i materijal.  Kamen je odoleo zubu vremena, kuće su u dobrom stanju, ali su zapuštene. Bilo bi dobro da se uputi zahtev Ministarstvu kulture da se ove kuće zaštite, rekonstruišu i budu deo jedne kulturne i turističke ponude ovog kraja“, ističe mr Danilo Petrović.

Foto: Muzej Krajine, Negotin

Promociju „Zvuka Mokranjskih stena“ uveličao je izvođenjem „Pčeničnog sitnog semena“ Dragi Nikolić na fruli, simbolično praveći paralelu upravo sa kamenom i zrnom života. „Kamenu uspavanku“ Stevana Raičkovića i „Kaleniće“ Vaska Pope kazivale su Marija Šamić i Milena Mijucić, učenice Negotinske gimnazije.

U nastavku programa prikazan je i film Danila Petrovića, „Manastir Bukovo“ koji je, između ostalog, građen i od mokranjskog kamena.