Naslovna Društvo Preminuo patrijarh Irinej

Preminuo patrijarh Irinej

405
0

Njegova Svetost Patrijarh srpski Irinej (Gavrilović) upokojio se u 90 godini, saopštila je Srpska pravoslavna crkva.

Patrijarh srpski Irinej u Negotinu, 2014. godine; Foto: Darko Dumitrašković

Poglavar Srpske pravoslavne crkve preminuo je u Vojnoj bolnici na Karaburmi u kojoj je hospitalizovan 5. novembra, nakon što je dan ranije utvrđeno da je pozitivan na virus korona.

Njegovo zdravstveno stanje naglo se pogoršalo juče i bio je priključen na aparate za održavanje rada vitalnih organa.

Patrijarh srpski Irinej biće sahranjen u kripti Hrama Svetog Save na Vračaru gde će u nedelju, 22. novembra, biti služena i sveta zaupokojena liturgija i opelo.

Njegova Svetost Patrijarh srpski Irinej (Gavrilović) rođen je u selu Vidova, kod Čačka, 1930. godine od oca Zdravka i majke Milijane. Na krštenju dobio je ime Miroslav.  U rodnom selu završio je osnovnu školu,  Čačku gimnaziju, u Prizrenu Bogosloviju, a u Beogradu Bogoslovski fakultet u Beogradu.

Nakon odluženja vojnog roka postavljen je za suplenta Prizrenske bogoslovije, a pre toga u oktobru 1959. u manastiru Rakovica, od tadašnjeg patrijarha srpskog Germana, prima monaški čin, dobivši monaško ime Irinej.

Godine 1974. izabran je za vikarnog episkopa Njegove Svetosti Patrijarha srpskog sa titulom Episkopa moravičkog, a godinu dana kasnije za Episkopa niškog. Za Arhiepiskopa pećkog, Mitropolita beogradsko-karlovačkog i Patrijarha srpskog ustoličen je 2010.

Patrijarh Irinej prilikom posete Manastiru Bukovo; Foto; arh. Ilarion

Njegova svetost posetio je 2014. i Timočku eparhiju na praznik Vaskrsenja Hristovog. Dočekao ga je ispred sabornog hrama Rođenja Presvete Bogorodice u Zaječaru tadašnji Episkop timočki Justin.

Patrijarh je potom posetio i Sabornu crkvu Svete Trojice u Negotinu, Manastir Bukovo, u kome ga je dočekao tadašnji iguman arhimandrit Ilarion, sadašnji timočki vladika, a služio je i svetu arhijerejsku liturgiju u Crkvi Uspenija Presvete Bogorodice u Dušanovcu kod Negotina čiji je novi živopis i osveštao.

„Vlada Srbije donela je odluku o proglašenju trodnevne žalosti u Srbiji zbog smrti patrijarha Irineja.Trodnevna žalost će trajati od danas do nedelje, 22. novembra“, saopštila je Vlada Srbije.