Naslovna Društvo Preminuo patrijarh Irinej

Preminuo patrijarh Irinej

282
0

Njegova Svetost Patrijarh srpski Irinej (Gavrilović) upokojio se u 90 godini, saopštila je Srpska pravoslavna crkva.

Patrijarh srpski Irinej u Negotinu, 2014. godine; Foto: Darko Dumitrašković

Poglavar Srpske pravoslavne crkve preminuo je u Vojnoj bolnici na Karaburmi u kojoj je hospitalizovan 5. novembra, nakon što je dan ranije utvrđeno da je pozitivan na virus korona.

Njegovo zdravstveno stanje naglo se pogoršalo juče i bio je priključen na aparate za održavanje rada vitalnih organa.

Patrijarh srpski Irinej biće sahranjen u kripti Hrama Svetog Save na Vračaru gde će u nedelju, 22. novembra, biti služena i sveta zaupokojena liturgija i opelo.

Njegova Svetost Patrijarh srpski Irinej (Gavrilović) rođen je u selu Vidova, kod Čačka, 1930. godine od oca Zdravka i majke Milijane. Na krštenju dobio je ime Miroslav.  U rodnom selu završio je osnovnu školu,  Čačku gimnaziju, u Prizrenu Bogosloviju, a u Beogradu Bogoslovski fakultet u Beogradu.

Nakon odluženja vojnog roka postavljen je za suplenta Prizrenske bogoslovije, a pre toga u oktobru 1959. u manastiru Rakovica, od tadašnjeg patrijarha srpskog Germana, prima monaški čin, dobivši monaško ime Irinej.

Godine 1974. izabran je za vikarnog episkopa Njegove Svetosti Patrijarha srpskog sa titulom Episkopa moravičkog, a godinu dana kasnije za Episkopa niškog. Za Arhiepiskopa pećkog, Mitropolita beogradsko-karlovačkog i Patrijarha srpskog ustoličen je 2010.

Patrijarh Irinej prilikom posete Manastiru Bukovo; Foto; arh. Ilarion

Njegova svetost posetio je 2014. i Timočku eparhiju na praznik Vaskrsenja Hristovog. Dočekao ga je ispred sabornog hrama Rođenja Presvete Bogorodice u Zaječaru tadašnji Episkop timočki Justin.

Patrijarh je potom posetio i Sabornu crkvu Svete Trojice u Negotinu, Manastir Bukovo, u kome ga je dočekao tadašnji iguman arhimandrit Ilarion, sadašnji timočki vladika, a služio je i svetu arhijerejsku liturgiju u Crkvi Uspenija Presvete Bogorodice u Dušanovcu kod Negotina čiji je novi živopis i osveštao.

„Vlada Srbije donela je odluku o proglašenju trodnevne žalosti u Srbiji zbog smrti patrijarha Irineja.Trodnevna žalost će trajati od danas do nedelje, 22. novembra“, saopštila je Vlada Srbije.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.