Naslovna Kultura Preminuo negotinski umetnik Dušan Linjak

Preminuo negotinski umetnik Dušan Linjak

2548
0

Prepoznatljiv po crtežima grafitnom olovkom, pre svega krajinskih pivnica i Negotina, nesvakidašnji umetnik sa više od 3.000 svojih dela, samo jednom samostalno izlagao. Sahrana sutra u 13 sati na negotinskom groblju.

Zaspao je danas sa pivnicama u oku, svojom trajnom inspiracijom. Večnim snom. Tiho, skromno, kako je i inače živeo i stvarao. Da je bilo drugačije, mislio je, možda ne bi valjalo. A da je valjalo to čemu se potpuno posvetio ovaj vedar, a nenametljivi čudotvorac, koji je danonoćno crtao i slikao, govori podatak da je iz njegovog ateljea, tokom više od 60 godina stvaralaštva, u svet otišlo preko 3.000 crteža i slika.

Nikada mu nije bio cilj da gomila svoja dela već im je „slanjem“ u svet davao nova krila i život. Tako ona danas krase domove ljubitelja umetnosti iz Italije, Nemačke, Austrije, Bugarske, Rumunije, Danske, Švedske, Norveške, Novog Zelanda, Rusije i naravno bivših jugoslovenskih republika i Srbije.

Otišao je Dušan Linjak, do penzije laborant za proizvodnju sokova u nekadašnjem preduzeću „Krajina vino“ i samouki slikar, rođen u Negotinu 1940. godine. Otišao je umetnik koji je marljivo, iz hobija kako je govorio, u prvim godinama slikao akvarele, a od 1993. po sugestiji prijatelja opredeljuje se za crtež grafitnom olovkom.

Dušan Linjak sa Milomirkom Jovović na otvaranju svoje prve i jedine samostalne izložbe 2010. godine; Foto: Dom kulture „Stevan Mokranjac“ Negotin

Ipak, kuriozitet je da je samo jednom samostalno izložio svoje crteže na izložbi pod nazivom „Pivnice u oku“ 2010. godine u galeriji Doma kulture „Stevan Mokranjac“, u okviru pratećeg programa 45. Mokranjčevih dana. Kao „krivca“ za prvu samostalnu izložbu, ispostaviće se i jedinu, Linjak je označio Milomirku Cicu Jovović, tadašnjeg v.d. direktora Doma kulture „Stevan Mokranjac“, po čijoj je ideji izložba i organizovana.

„Zakoračila sam u ovu „avanturu“ radoznalo sa osećanjem da ovaj „umiveni čovek“ nepobitno zavređuje slobodu, ljubav i mir koju mu pruža odana supruga, dok on olovkama brani tradiciju, dostojanstvo i miris vinove loze pod krovovima vekovnih građevina krajinskih pivnica. I bila je to moja opravdana provokacija i opomena da se umetničkoj skromnosti Dušana Linjaka ne sme dozvoliti da ostane začarana sujetom kolegijalnog nerazumevanja“, kaže Milomirka Jovović.

Kako nikada nije pripadao nijednom udruženju likovnih umetnika i nikada pre nije učestvovao ni na kolektivnim izložbama, niti je samostalno izlagao do tog trenutka, ni on, ni negotinska publika koja je prepunila galeriju, nisu znali kako njegovo stvaralaštvo ocenjuje likovna kritika.

Dušan Linjak sa Vesnom Todorović i Milanom Radosavljevićem na otvaranju izložbe 2010. godine; Foto: Dom kulture „Stevan Mokranjac“ Negotin

Ostalo je zapisano da je tog 30. septembra 2010. godine, u večeri u kojoj je otvorena njegova prva samostalna izložba, Vesna Todorović, istoričar umetnosti i likovni kritičar iz Beograda, rekla da joj je čast da bude prva koja će o umetnosti Dušana Linjaka javno govoriti i da ima osećaj velike odgovornosti, kao i uvek kada se prvi put suočava sa nečijim iskrenim umetničkim naporom.

Ona je u Linjakovom umetničkom ostvarenju prepoznala spregu zrelosti jednog autentičnog dara i osmišljenog likovnog govora u pristupu kulturno jedinstvenoj, veoma zanimljivoj i nadasve pitoresknoj temi.

„Zajedništvo takvih, moćnih elemenata, uz dosledno sprovođenje jedinstva izbora govori da je pred nama ličnost jednog istinskog umetničkog posvećenika i zato se nadam da će moja reč biti dostojan odjek umetnikovom velikom ulaganju uma i srca“, rekla je Vesna Todorović otvarajući prvu izložbu crteža Dušana Linjaka, ističući da bi svako od predstavljenih crtačkih dela negotinskih pivnica, moglo da se štampa kao izvanredna muzejska razglednica, zahvaljujući preglednosti motiva i uočavanja njegovih ključnih tačaka od interesa za same spomenike“.

„Pivnice u oku“ Dušana Linjaka; Foto: Privatna kolekcija

„Pivnice su mi preokupacija. Otkako sam ih prvi put video pre mnogo godina, obrasle visokom travom i korovom, pratim koliko se iz godine u godinu menjaju i koliko uspevaju da sačuvaju svoju dušu. Time je i moja ispunjenija“, govorio je Dušan Linjak, deleći sa prijateljima radost nastanka svakog novog dela.

U društvu prijatelja koja su ga obradovali posetom Linjak je skromno obeležio i svoj, nažalost, poslednji rođendan. Rađale su se, u decembru 2019.  ideje za nove izložbe kojom bi se ove godine obeležio njegov 80. rođendan i decenija od organizovanja prve samostalne izložbe. Ređali su se predlozi da deo svojih crteža vezanih za stare i nove pivnice u formi legata za života zavešta na čuvanje i dalje promovisanje njegovog stvaralaštva, nekoj od negotinskih institucija kulture.

Svesni vremena koje teče, složili smo se da u njegovoj umetnosti, koja je davno prestala da bude samo hobi, osim tih na stotine ljubitelja umetnosti koji ljubomorno od očiju javnosti čuvaju njegova dela širom sveta, treba da uživaju i generacije koje dolaze i da je važno da deo njegovog stvaralaštva bude sačuvan institucionalno u Negotinu za dalje javno predstavljanje. Vedar i nasmejan kakav je bio, uvek raspoložen za priču i šalu, ali više nego skroman, ostavljao je utisak nekog ko će promisliti o tome…

Dušan Linjak biće sahranjen u subotu 11. jula u 13 sati na gradskom groblju u Negotinu.