Naslovna Kultura Preminuo Milutin Dedić (1935 – 2021)

Preminuo Milutin Dedić (1935 – 2021)

2074
0

Milutin Dedić, akademski slikar, istoričar umetnosti, novinar i publicista preminuo je u Beogradu u 86. godini.

Milutin Dedić; Foto: Z.Jovanović, Večernje novosti

Rođen 1935. godine u Šibeniku, Milutin Dedić čitav svoj život podredio je umetnosti.

Izlagao je od 1959. na preko tridesetak samostalnih i više kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu, učestvovao na brojnim likovnim kolonijama. Njegova dela krase brojne muzejske i privatne zbirke.

Poznat je kao najautentičniji tumač baštine likovnim jezikom i njen revnosni čuvar.

Milutin Dedić, Rogljevačke i Rajačke pivnice; detalj iz knjige „Osmeh vinskog duha“

U svoju umetničku biografiju, Milutin Dedić je pored zavičajnog Šibenika i Dalmacije, upisao Veliku carsku lavru – Hilandar u koju je odlazio više od 20 puta, srednjovekovne manastire, gradove i druga zdanja, Tršić, brojne vodenice, ali i Negotin, Rajačke i Rogljevačke pivnice kojima je posvetio knjigu “Osmeh vinskog duha”, a koju je publikovala kompanija 4Se.

Pored ove 4Se mu je publikovao i knjige “Svetlost u tami vekova” sa posvetom počivšeg patrijarha Irineja posvećenu  800. godišnjici autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve i “Prkos vetru i vremenu” o Ratnoj mornarici Jadran.

Milutin Dedić: Manastir Bukovo; detalj iz knjige „Osmeh vinskog duha“

Bio je jedan od onih autora koji je crtežom i govorio. Kao što u “Zdravici vinu i kamenu”, svojevrsnoj recenziji Dedićevog doživljaja Negotinske krajine, zapisa mr Novo Tomić, novinar i publicista, Dedićevo pero i oko videlo je ono što fotografski objektivi ne vide.

“Za njegove crteže može da se kaže da govore više od fotografija, a opet, veruje se da jedna fotografija vredi 1.500 reči”.

Slikar, vajar, novinar, putopisac, Milutin Dedić, rođeni brat pesnika, kompozitora, kantautora Arsena Dedića, za života je sastavio 40 ukoričenih knjiga, koje broje oko deset hiljada stranica, ispunjenih zapisima, i sa 4000 portreta i 3000 crteža. U posebnim blokovima ostalo je još dve hiljade radova većeg formata.

Preminuo je 11. marta u Beogradu u 86. godini.