Naslovna Kultura Preminuo kompozitor Zoran Hristić

Preminuo kompozitor Zoran Hristić

393
0

Kompozitor Zoran Hristić, dugogodišnji član Organizacionog odbora, Programske komisije i nekadašnji selektor Festivala “Mokranjčevi dani”, preminuo je 12. novembra u 82. godini u Beogradu.

Foto: RTS

Zoran Hristić, srpski kompozitor savremene muzike, autor  brojnih solističkih, kamernih, vokalno-instrumentalnih dela, baleta, ali i muzike za pozorište, film i televiziju i radiofonskih ostvarenja, rođen je u Beogradu 1938. godine.

Studirao je na konzervatorijumu „Đuzepe Verdi“ u Milanu u klasi Nikole Kastiljonija i Muzičkoj akademiji u Beogradu, gde je u klasi Stanojla Rajičića diplomirao 1963. godine.

Bio je umetnički direktor i selektor festivala Bemus, ali i glavni i odgovorni urednik Muzičke redakcije RTS-a.

Značajan trag ostavio je i na Festivalu “Mokranjčevi dani” u Negotinu na kojem su mu izvođena mnoga dela, ali i na kojem je od 1986. do 1992. bio član Jugoslovenskog i Organizacionog odbora Festivala, od 1989. do 1993. član Programske komisije, a 2001. i predsednik Programske komisije. Bio je selektor jubilarnih, 40. “Mokranjčevih dana” 2005. godine.

Dve godine pre toga, 2003. zasluženo mu je na 38. “Mokranjčevim danima” pripala čast da bude besednik Festivala obraćajući se senima Stevana Mokranjca, čiji je dar “posvećen autohtonoj umetnosti i duhovnosti naroda preživeo prohujali vek velikih lomova i bio deo vlasti muzike u sudaru sa paklom muzike vlasti”.

“Dužni smo da se izvinimo Mokranjčevim senima i objasnimo mu zašto je, u minulim godinama, ceo srpski narod prisustvovao demonstraciji muzičkog beščašća MUZIKE VLASTI, koja je doprinela da “Rukoveti” budu povremena iznenađenja osuđena na skrajnuto postojanje, jer je nametnut haremski zvuk Šumadiji koja će, umesto da igra kolo, vrteti kukovima i mahati rukama, i zaslepljena polumesecom, neće videti krst“, rekao je, tom prilikom Zoran Hristić, podsećajući da “forsirani folklorni kič nije ništa drugo do kamuflirani nacionalizam” i da niko, posle izvesnih godina, “nema više pravo na površnost, neupućenost i amneziju”.

Dobitnik je više domaćih i međunarodnih nagrada, među kojima i nagrade za najbolji diplomski rad „Stevan Hristić“, dve Sterijine nagrade za scensku muziku, dve Zlatne arene za filmsku muziku, Zlatnog beočuga za životno delo i nagrade  “Mali princ”, takođe za životno delo.