Naslovna Kultura Preminuo dirigent Vladimir Kranjčević, besednik 50. “Mokranjčevih dana”

Preminuo dirigent Vladimir Kranjčević, besednik 50. “Mokranjčevih dana”

425
0

Hrvatski dirigent, pijanista i pedagog, dugogodišnji šef-dirigent Hora RTS-a maestro Vladimir Kranjčević, preminuo je 9. februara, u 84. godini.

Maestro Vladimir Kranjčević na 50. „Mokranjčevim danima“

Vladimir Kranjčević, profesor emeritus, jedan od osnivača muzičkog festivala „Varaždinske barokne večeri“, tokom svoje karijere duge više od šest decenija bio je i direktor Opere Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu, ali i dirigent Akademskog hora „Ivan Goran Kovačić“, Mešovitog hora HRT-a, Zagrebačkih madrigalista, šef-dirigent Hora RTS…

Sa beogradskim ansamblom ostvario je neka od najzapaženijih koncerata u svojoj karijeri, na “Mokranjčevim danima” u Negotinu, Dubrovačkom letnjim igrama, festivalu Sveti Marko u Zagrebu, Varaždinskim baroknim večerima, kao i na turneje po Španiji, Grčkoj, nekadašnjem SSSR.

Posebnu ljubav gajio je prema muzici Stevana Mokranjca koju je proneo širom sveta i izvodio je sa mnogobrojnim horskim ansamblima, o čemu je govorio u svojoj besedi na 50. “Mokranjčevim danima” u Negotinu.

“Mi smo sretni ljudi jer napajamo dušu na Mokranjčevom delu, hranimo se saznanjima o njegovom dobročinstvu, skromnosti, ali i jakoj želji da pomogne ljudima u razumevanju svojih stremljenja u srpskom narodu, ali i svim ljudima dobre volje. Neka to bude putokaz u životu, radu i pomoći drugima, što se posebno manifestuje u ovim danima velikih ljudskih tragedija na globalnom planu. Njegova duhovna muzika za mene predstavlja najdublji doživljaj misterija Liturgije, misterija opela, misterija Strasne sedmice u celokupnoj pravoslavnoj muzici”, rekao je 2015. u Negotinu, Vladimir Kranjčević.