Naslovna Kultura Preminula Isidora Žebeljan

Preminula Isidora Žebeljan

631
0

Isidora Žebeljan, srpska kompozitorka i akademik preminula je u 53. godini posle duge i teške bolesti.

Isidora Žebeljan na „Mokranjčevim danima“, 2012.

Isidora Žebeljan, jedna od najizvođenijih srpskih kompozitorki na svetskoj muzičkoj sceni, redovni član Srpske akademije nauka i umetnosti od 2012, član Svetske akademije umetnosti i nauke, od 2002. prva je žena profesor kompozicije u Srbiji, na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, na kojem je i diplomirala u klasi Vlastimira Trajkovića.

Pažnju internacionalne stručne i šire javnosti privukla je operom „Zora D“ u Amsterdamu 2003, u režiji Ser Dejvida Pauntnija.

Pored ove opere, među njena najpoznatija dela spadaju i „Maratonci“, „Simon izabranik“, „Dve glave i devojka“, „Nahod Simon“; orkestarska dela „Konji Svetog Marka“, „Zujte strune“, „Escenas picaras“; koncertantna dela „Igra drvenih štapova“ za hornu i gudače, „Frula i flamingosi“ za klarinet i orkestar; „Tri čudne ljubavi“ za violinu i orkestar i ciklus pesama za glas i orkestar „Rukoveti“.

Njenu muziku širom Evrope, u Izraelu, Africi, Australiji, Americi, izvode  najznačajniji ansambli današnjice, kao što su Oktet Berlinske filharmonije, Bi-bi-sijev simfonijski orkestar, Geteborški simfonijski orkestar, Academy of St. Martin in the Fields, Bečki simfoničari, Brodski kvartet i mnogi drugi.

“Akademik Isidora Žebeljan  je bila jedna od najistaknutijih savremenih srpskih kompozitorki muzike za pozorište i film. Кomponovala je muziku za četrdeset pozorišnih predstava u svim značajnim kućama u Srbiji, Norveškoj, Hrvatskoj i Crnoj Gori. Za svoj rad na tom polju tri puta joj je dodeljena Sterijina nagrada. Pored toga, dobitnica je velikog broja nagrada i priznanja za svoj rad, kako u Srbiji tako i u inostranstvu”, navodi se u saopštenju SANU.

Isidora Žebeljan bila je 2012. besednik na 47. „Mokranjčevim danima“

Isidora Žebeljan, dobitnica je i Mokranjčeve nagrade 2004. U Negotinu, rodnom mestu rodonačelnika srpske muzike, bila je besednik “Mokranjčevih dana” 2012. godine

„Od svih umetnosti, muzika je ta koja je najviša igra duha, koja je čisto osećanje. Ona je potpuno bezrazložna i neobjašnjiva, lišena sposobnosti da podučava. Ona je živa, ona je i strast i ljubav sama“, kazivala je Isidora Žebeljan na ceremoniji otvaranja 47. festivala “Mokranjčevi dani” o poimanju umetnosti i muzike, uopšte.

Najpoznatija srpska savremena kompozitorka imala je te 2012. u Negotinu i svoje autorsko veče, a njena dela izvodio je Кvartet „Brodski“ iz Londona, čijim je nastupom i vrhunskom interpretacijom, kao i prijemom njenog dela kod publike bila veoma zavodoljna.

„U Negotinu sam susrela veliki broj muzičkih entuzijasta i zato smatram da Srbija ima šanse“, poručila je  tada Isidora Žebeljan.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.