Naslovna Kultura Premijerom filma o pivnicama u Negotinu obeležen Dan evropske baštine

Premijerom filma o pivnicama u Negotinu obeležen Dan evropske baštine

348
0

Muzej Krajine i negotinsko Ekološko udruženje „Badem“ zabeležili su još jednu uspešnu programsku saradnju, ovoga puta u okviru obeležavanja Dana evropske baštine.

U dvorištu Mokranjčeve rodne kuće premijerno je prikazan film „Negotinske pivnice“ Danila Petrovića, profesora biologije i magistra životne sredine.

Petrović je sa malom ekipom svojih saradnika rešio da se ove godine, pored zaštite životne sredine, bavi i srpskom baštinom, posebno onom koja je karakteristična za opštinu Negotin.

Filmska priča o pivnicama nastala je iz želje se one promovišu i da se na neki način utiče na one koji mogu da pomognu da što pre budu upisane u UNESCO listu svetske baštine na čijoj se preliminarnoj listi nalaze od 2010. godine, kaže Danilo Petrović, predsednik Ekološkog udruženja „Badem“ i dodaje:

„Moj apel je na celu našu društvenu zajednicu da se što pre nešto uradi dok su pivnice još u nekom dobrom stanju da to stvarno bude jedno kulturno nasleđe za naša pokoljenja. Meni se kod pivnica najviše dopada graditeljstvo, taj specifičan tip gradnje koji stvara posebnu mikroklimu za čuvanje i negovanje vina. Danas su vinarije moderne sa različitim uređajima koji održavaju stalnu temperaturu vina, a ovde je ta mikroklima postignuta kamenom i ukopavanjem podruma i naravno njihovim položajem u odnosu na sunčevo zračenje. Pošto sam u duši prirodnjak, priroda je ono što me najviše oduševljava, taj spoj prirode i graditeljstva koji gradi funkcionalnu i estetsku celinu. Prelepe su nam pivnice i moramo stvarno da ih očuvamo.“

Danilo Petrović ističe da rad na terenu, što se može videti i u samom filmu, pokazuje da su u najlošijem stanju Štubičke pivnice i da, ukoliko se ne bude radilo na njihovoj zaštiti, njih za par godina neće biti. U filmu se pored Štubičkih i Smedovačkih pivnica, nalaze najpoznatije Rajačke i Rogljevačke, a da li su pivnice ili pimnice?

„Uvek ta dilema pimnice ili pivnice? Čitajući staru literaturu i boraveći na terenu mi smo videli da na objektima piše pivnice i razgovarali smo sa meštanima koji kažu da je pravilnije da se kaže pivnice. Pošto se one nalaze na teritoriji opštine Negotin mi smo filmu dali naziv „Negotinske pivnice“ a to su u stvari različiti atari Rogljeva, Rajca, Smedovca, Štubika.“

Dokumentarni film „Negotinske pivnice“ urađen je uz finansijsku podršku Opštine Negotin i „Elixir“ Fondacije iz Šapca, a premijeru u dvorištu Mokranjčeve rodne kuće pratila je degustacija najboljih krajinskih vina.