Naslovna Kultura Događaji Premijerno predstavljanje delova nošnje iz radionice KUD-a “Stevan Mokranjac”

Premijerno predstavljanje delova nošnje iz radionice KUD-a “Stevan Mokranjac”

288
0

Povodom 20 godina od obnove rada negotinskog kulturno-umetničkog društva “Stevan Mokranjac” u Muzeju Hajduk Veljka za četvrtak 9. decembar u 18 sati najavljena je izložba narodne nošnje i umetnički program.

Reč je o nošnjama za ženski deo ansambla, konkretno za splet igara sa Kosova “Binačka Morava”, a ono što je posebno zanimljivo je da se radi o novim delovima nošnje koje su rađene rukama žena okupljenih u Kreativnoj radionici samog društva.

“Ceo proces izrade košulja je ručni rad Kreativne radionice KUD-a “Stevan Mokranjac” koja je osnovana prošle godine u jeku pandemije korona virusa. Izložićemo ovom prilikom 12 košulja u kompletu sa vezenim maramicama i još 14 maramica sa vezom i 12 kolana. Krojenje, šivenje, vez pokrstica sa perlicama, sve smo radile ručno. U radionici je radilo devet žena, uloženo je mnogo truda i vrlo smo ponosni što smo uspeli da ovaj posao završimo za godinu dana. Ujedno smo uštedeli i deo finansijskih sredstava a posebno nas raduje što smo uspeli da povratimo ovaj veoma stari način rada sa pokrsticama. Ovo je ujedno prilika da javnosti pokažemo čime smo se, između ostalog, bavili u našem kulturno-umetničkom društvu tokom pandemije”, kaže Snežana Pitarević, predsednik Upravnog odbora KUD-a “Stevan Mokranjac”.

U radu Kreativne radionice i izradi delova nošnje, pored Snežane Pitarević, učestvovale su i: Ljiljana Bordejević, Dušanka Milićević, Srbijanka Bokšerović, Zorica Lazarević, Snežana Dumitraškovic, Dušica Žikic, Ljubinka Lončar i Dragana Jović.

Pored izložbene postavke, u programu koji zajednički organizuju Muzej Krajine i KUD “Stevan Mokranjac”, učestvuju starija folklorna grupa, prvi ansambl, kao i orkestar društva sa vokalnom solistkinjom Magdalenom Pitarević.

Saznajemo, splet igara iz Binačke Morave, sa novoizrađenom nošnjom, KUD “Stevan Mokranjac” uvrstiće u repertoar svog narednog tradicionalnog godišnjeg koncerta, imajući u vidu da zbog aktuelne epidemiološke situacije društvo nije bilo u mogućnosti da održava redovne probe.