Naslovna Kultura „Premijere“ Nataše Mitrović i u Negotinu

„Premijere“ Nataše Mitrović i u Negotinu

207
0

Pijanistkinja dr um. Nataša Mitrović, redovni profesor na Katedri za klavir beogradskog Fakulteta muzičke umetnosti predstavila je Negotincima projekat  „Premijere“ i kompozicije sedam srpskih kompozitora, specijalno komponovanih za ovu priliku.

Koncertna turneja Nataše Mitrović, jedne od najistaknutijih srpskih pijanistkinja, koju je ova umetnica započela u Zrenjaninu, a završava u Beogradu, nije zaobišla ni Negotin u kojem, ističe, rado nastupa. Nakon odličnog prijema kod zaječarske publike Nataša Mitrović je projekat „Premijere“ predstavila i Negotincima na sceni Doma kulture „Stevan Mokranjac“.

 „Negotin je moja velika ljubav. Odavno sam ovde nastupala, ovde sam nekako obeležila i neke svoje studentske dane jer sam često dolazila i svirala u Domu kulture i držala master klas u Muzičkoj školi i jako volim ovaj grad. Negotinska publika je meni srcu bliska i imam puno ovde i kolega i prijatelja tako da se uvek ovde i rado vraćam, a ovog puta je to jedna posebna prilika, projekat pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja i SOKOJ-a, sedam kompozicija premijerno napisane za ovu moju turneju u 11 gradova sa završnim 22. decembra u Beogradu“, kaže za NG Portal, Nataša Mitrović.

Publika je bila u prilici da premijerno čuje „Klasične varijacije“ Vere Milanković, kompoziciju „Sokolica“ Dragane Jovanović, „Varijacije – slike“ Miroslava Popovića, „Andante“ Igora Glavašića, „Sonatica in N“ Milane Stojadinović – Milić „Nokturno“ Ognjena Popovića i za kraj „Trinaest beogradskih humoreski“ Ivana Brkljačića.

„Kada razgovarate sa kompozitorom nekako nismo mi ti koji diktiramo kako će ta kompozicija da izgleda. Ja sam se obratila mojim kolegama, a tu je i jedan moj student Miroslav Popović koji je pijanista i kod mene u klasi na trećoj godini doktorskih studija, koji nije kompozitor ali je pijanista i voli da komponuje pa sam i njega uvrstila ovde. Svi ti kompozitori mene jako dobro poznaju kao osobu i oni su upoznajući moju neku suštinu i moj senzibilitet komponovali dela koja su mislili da će meni odgovarati, tako da što se mene i mog ličnog ukusa tiče, oni su to potpuno pogodili. Svi su različiti, ali su svi nekako meni jako bliski tako da sa velikom ljubavlju i velikim zadovoljstvom izvodim ta dela“, ističe umetnica.

Ovaj projekat je, dodaje Nataša Mitrović, koncipiran kao koncerta turneja i celovečernji program u okviru kojeg se predstavljaju kompozicije sedam savremenih srpskih autora, koji su na najzanimljiviji način komponovali klavirske forme, koristeći moderan jezik muzike i sledeći svetske trendove i na najkreativniji način izrazili svoje ideje i emocije.

 „Želela sam da dam jedan veliki podstrek i podsticaj srpskim kompozitorima koji bi trebalo što više da se izvode, pogotovu u našoj sredini i u inostranstvu i da nakon ove „Premijere“ ostavimo jedno štivo mladim izvođačima, studentima i učenicima koji bi, možda, bili zainteresovani da sviraju ove kompozicije. U pitanju je jedan zaista originalan i redak projekat gde publika ima priliku da čuje premijerno nove kompozicije koje su napisane upravo pre nekih par meseci za ovu priliku, za ovu turneju“,dodaje Nataša Mitrović.