Naslovna Politika Preliminarni rezultati izbora za članove nacionalnih saveta nacionalnih manjina u opštini Negotin

Preliminarni rezultati izbora za članove nacionalnih saveta nacionalnih manjina u opštini Negotin

643
0

Od 2.995 birača 11 nacionalnih manjina na izbore za članove nacionalih saveta u opštini Negotin izašlo je njih 1.584 ili 52,88 odsto upisanih u poseban birački spisak sedam nacionalnih zajednica.

Na izborima za članove nacionalnih saveta nacionalnih manjina u opštini Negotin od ukupno upisanih 2.234 birača vlaške nacionalne zajednice glasalo je 1.280 ili 57,25 odsto.

Jedinu listu „Srbija za Vlahe – Zajedno možemo sve“  koja ima 23 kandidata za članove Nacionalnog saveta podržalo je 1.279 birača, dok je jedan listić bio nevažeći. Najveća izlaznost zabeležena je na biračim mestima Plavna i Malajnica 82,5 odsto, kao i Jabukovcu 82,47 odsto. U Plavni je glasalo 66 od 80 upisanih birača, u Malajnici od 88 njih 66, a u Jabukovcu 80 od 97 upisanih birača. Najmanja izlaznost je zabeležena u Prahovu gde je od 250 upisanih Vlaha u poseban birački spisak na izbore izašlo njih 110 ili 44 odsto

Od 573 upisana birača rumunske nacionalne zajednice na izbore je u opštini Negotin izašlo 186 ili 38,69 odsto. Listu “Rumuni zajedno – Za sigurnu budućnost” podržalo je 178 birača a listu “Rumunska partija – Rumuni za Rumune” šest. Dva listića su bila nevažeća.

Od 50 birača bugarske nacionalne manjine na izbore je izašlo njih 12, odnosno 24 odsto. Po šest glasova osvojile su liste “To smo mi – Prirodni pokret” i “Za Bugare u Srbiji”, dok je bez glasova ostala lista “Koreni – Vladica Dimitrov”.

Na izborima za Nacionalni savet Roma 96 od upisanih 120 birača podržali su listu “Srbija za Rome – Zajedno možemo sve”  sa 35 kandidata, dok je lista “Za jedinstvo Roma Srbije – Ibro Idić” u opštini Negotin ostala bez glasova. Izlaznost ove nacionalne zajednice na nedeljnim izborima iznosila je 80 odsto.

Od 10 upisanih birača slovenačke nacionalne manjine na izbore je izašlo njih osam, odnosno 80 odsto i svi su podržali jedinu listu za članove Nacionalnog saveta Slovenaca , “Slovenci zajedno”.

Lista “Rusini zajedno” rusinske nacionalne manjine i lista “Mađarska sloga” mađarske nacionalne zajednice osvojile su po jedan glas u opštini Negotin, dok na izbore, iako su upisani u poseban birački spisak nisu izašli predstavnici bošnjačke, albanske, slovačke i grčke nacionalne manjine.

Inače, u Srbiji su juče svoje članove nacionalnih saveta neposrednim putem birali predstavnici 19 nacionalnih manjina: albanske, aškalijske, bošnjačke, bugarske, bunjevačke, vlaške, grčke, egipatske, mađarske, nemačke, poljske, romske, rumunske, ruske, rusinske, slovačke, slovenačke, ukrajinske i češke.

Četiri nacionalne manjine, makedonska, hrvatska, crnogorska i goranska, birale su članove za nacionalne savete putem elektorske skupštine.