Naslovna Društvo Prekogranična saradnja Negotina i bugarske regije Montana

Prekogranična saradnja Negotina i bugarske regije Montana

453
0

U Negotinu je ozvaničen kraj dvogodišnjeg projekta „Održivi eko prijateljski region“  koji su u okviru prekogranične saradnje Bugarske i Srbije realizovali Tehnološki institut za akvakulturu iz Montane i opština Negotin.

Projekat vredan 545.775.61 evra, od kojih opštini Negotin pripada 201.387 evra, računajući i učešće koje je ovdašnja lokalna samouprava finansirala u visini od 15 odsto, odnosno 30.208 evra, podrazumevao je niz aktivnosti u Montani i u opštini Negotin.

Ovim projektom, između ostalog, bugarski Tehnološki institut za akvakulturu dobio je mrestilište za ugrožene vrste jesetre i edukativni centar za zaštitu biodiverziteta, a Negotin čamac i opremu za istraživanja.

Ljutica Jovanović, član projektnog tima

Lokalna samouprava u Negotinu je u novembru, kroz ovaj projekat, dobila aluminijumski čamac za podvodno istraživanje i čišćenje, dug 11,2 i širok 2,9 metara, namenjen za prikupljanje podataka o životinjskim i biljnim vrstama u delu Dunava koji ovuda protiče, te za čišćenje vode od nagomilane PVC ambalaže.

“Jedna od projektnih aktivnosti je i kupovina čamca sa pratećom opremom. Čamac je specijalne izgradnje i zapremine i služiće da se prikupljaju podaci o životinjskim i biljnim vrstama u negotinskom delu reke Dunav koji se procesuiraju kroz GIS sistem koji je takođe razvijen kao deo ovog projekta. Takođe, stigla nam je i ronilačka oprema, dva para ronilačke opreme sa tri odela, suvim i mokrim odelima u zavisnosti na kojoj se dubini roni i po kojoj temperaturi vode. Tu su i ronilačke rukavice, specijalni reflektori. Reč je zaista o izuzetno kvalitetnoj vrhunskoj opremi”, kaže Ljutica Jovanović, član projektnog tima.

Vladimir Veličković, predsednik opštine Negotin

Završnu konferenciju, održanu u foajeu Doma kulture “Stevan Mokranjac”  pored domaćeg tima pratili su onlajn i predstavnici vodećeg partnera projekta iz Tehnološkog instituta za akvakulturu u Montani.

“Sa vodećim partnerom iz Montane realizovali smo zajedničke aktivnosti kao što su izrada studije i istraživanja o trenutnom stanju biljnog i životinjskog sveta u prekograničnoj regiji reke Dunav. Кroz aktivnosti kao što su uspostavljanje mrestilišta za ugrožene vrste jesetra i edukativni centar za zaštitu biodiverziteta i rečnih vrstaovaj projekat je snažno povezan sa postizanjem specifičnog cilja programa: promovisanja i unapređenje korišćenja zajedničkih prirodnih resursa, kao i podsticanje zaštite prirode u programskom području, kroz zajedničke inicijative preko granice”, istakao je Vladimir Veličković, predsednik opštine Negotin.

Projekat „Održivi eko prijateljski region“  realizovan je u okviru Programa prekogranične saradnje IPA Bugarska-Srbija sa ciljem očuvanja flore i faune u dunavskoj regiji.