Naslovna Hronika Preko granice pokušao da prošvercuje prepariranog zaštićenog guštera

Preko granice pokušao da prošvercuje prepariranog zaštićenog guštera

676
0

Carinici su na Graničnom prelazu “Đerdap” u nedelju zaplenili zaštićenog prepariranog guštera iz roda Varana, koga je preko granice pokušao da prokrijumčari rumunski državljanin, star 40 godina.

Zaštićeni preparirani gušter; Foto: Uprava carina

Preparirano mladunče ovog retkog i ugroženog reptila otkriveno je tokom izlazne kontrole u automobilu “sitroen” francuskih registarskih oznaka, kojim je Rumun putovao iz Italije ka zavičaju.

On je carinicima rekao da nema šta da prijavi, te da nosi samo lični prtljag, ali su oni kontrolom njegovih torbi i kofera pronašli zamotuljak u pamučnom čaršavu i u njemu preparirano mladunče zaštićenog guštera.

Ovaj gušter spada u red zaštićenih vrsta CITES Кonvencijom o međunarodnom prometu ugroženih vrsta divlje flore i faune. Rod varana čini 78 vrsta guštera i sve su zaštićene CITES konvencijom, Zakonom o zaštiti prirode i Pravilnikom o prekograničnom prometu i trgovini zaštićenim vrstama.

„Varani su porodica kojoj pripadaju najveći među danas postojećim gušterima. Rasprostranjeni su u tropskim predelima srednje i južne Azije, Africi i Australiji. Mogu dostići dužinu i do tri metra, dok su primerci najmanje vrste dugi samo 23 cm od vrha njuške do kraja repa i maksimalne težine od samo 20 grama“, navode u Upravi carina.

Protiv rumunskog državljanina je pokrenut prekršajni postupak, a prepariranu živinju će preuzeti Grupa za CITES Ministarstva zaštite životne sredine.