Naslovna Društvo Predstavnici Rotari kluba iz Srbije i SAD posetili Predškolsku ustanovu „Pčelica“

Predstavnici Rotari kluba iz Srbije i SAD posetili Predškolsku ustanovu „Pčelica“

123
0

Predstavnici Rotari kluba Sjedinjenih američkih država i Bora posetili su Predškolsku ustanovu “Pčelica” povodom implementacije projekta u okviru kojeg su opremljena 26 obdaništa u Srbiji.

Negotinska Predškolska ustanova “Pčelica” jedna je od 26 u Srbiji koja je dobila donaciju u okviru global granta „Godine uzleta“ koju sprovodi USAID,  Rotari klubovi Distrikta Srbije i Crne Gore, uz podršku Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije.

„Rotari klub nam je donirao kompjuter, štampač, plastifikator, kameru, foto aparat, senzorni sto i tri pokretna stola koji su na zadovoljstvo pre svih naših korisnika, ali i zaposlenih, već u upotrebi. Zahvalni smo na svakoj donaciji koja našoj deci omogućuje da stiču znanja“, kaže Gorana Ivković, direktor Predškolske ustanove „Pčelica“.

Program „Godine uzleta“ u Srbiji počeo je da se realizije 2018. godine, a od prošlog septembra u njega su uključena i deca Negotina od jaslenog do predškolskog uzrasta.

„Zahvalni smo na saradnji organizaciji USAID, Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja koji nas je doveo ovde, omogućio da radimo zajedno, stvaramo prijateljstva i pomognemo najmlađoj generaciji“, rekao je, između ostalog prilikom posete negotinskom vrtiću, Aleks Reczkovski, predstavnik Rotari kluba Pitsfild u Masačusetsu (SAD).

Aleks Reczkovski i Ljiljana Đaković

Cilj ove posete, kojoj je prisustvovao i guverner Vladan Mijailović iz Rotari kluba Bor, kao i članovi iz Negotina, je bio da se donatori na licu mesta upoznaju kako se koristi mobilni nameštaj i IT oprema koju su u okviru global granta “Godine uzleta”, koji je vredan 65.000 dolara.

Rotari klubovi u Srbiji su nosioci i projekta “Za lepšu školu”, vrednog oko 150.000 dolara, zahvaljujući kojem su osnovne škole u Srbiji, među kojima i 11 u opštini Negotin prošlog septembra dobile dronove za učenje programskih jezika „skreč“ i „pajton“, koji su predviđeni nastavnim planom i programom informatike za učenike petog i šestog razreda.