Naslovna Kultura Predstavljena knjiga erotskih vlaških priča i otvorena izložba fotografija o seoskoj arhitekturi

Predstavljena knjiga erotskih vlaških priča i otvorena izložba fotografija o seoskoj arhitekturi

842
0

U okviru ovogodišnjih „Dana Gergine – Zîljilji  Gerginji“ javnosti je predstavljeno 31. izdanje Udruženja „Gergina“ na vlaškom pismu, knjiga „Erotske vlaške priče – Povješć đe rušinje” Slobodana Cvetića i dr Siniše Čelojevića, a otvorena je i izložba fotografija  “Seoska arhitektura u Negotinskoj krajini – Arhitektura satuluj đin Krajna nuastă“ Dragoslava Ilića.

Knjiga “Erotske vlaške priče – Povješć đe rušinje”  zajedničko je delo Slobodana Cvetića iz Zaječara i dr Siniše Čelojević iz Negotina, a posvećena je narodnom stvaralaštvu koje se usmeno prenosilo kroz vekove. Iako uz epitet erotske ove su priče, naglasio je to i jedan od priređivača ovog dela Slobodan Cvetić na promociji koja je organizovana u Muzeju Hajduk Veljka, zapravo ljubavne, vrcave i višeslojne.

„Kod ljudi koje opisujemo u ovim divnim pričama vidimo neverovatan smisao za humor. Ja tu ne vidim ništa bezobrazno, naprotiv…  Te reči nam olakšavaju život, navode nas na slobodu življenja i ponašanja, na poziv da i u nečem lošem vidimo samo dobro. Likovi iz svih priča su biseri za sebe. A ovo što je zapisano je jedno veliko bogastvo vlaškog govora i to činimo da ostavimo u nasleđe našoj deci i u amanet da svoj govor-jezik nikad ne zaborave ma gde da budu na kugli zemaljskoj“, kaže Cvetić.

“Erotske vlaške priče – Povješć đe rušinje”  31. je naslov nastao u okviru bogate izdavačke delatnosti Udruženja za očuvanje običaja, kulture, tradicije, jezika i identiteta Vlaha.

“Knjiga sadrži 40 priča. Sakupljali smo ih po selima severoistočne Srbije uglavnom od starijih kazivača i deo su bogate vlaške kulturne baštine. Pojedine su stare više od 50 godina i prenosile su se usmenim putem. Ponekad smo imali problem sa kazivačima uglavnom kod starijih žena jer su se stidele da ih ispričaju u originalu”, kaže dr Siniša Čelojević, jedan od autora i predsednik Udruženja “Gergina”.

Ovogodišnje „Dane Gergine“ uveličala je i izložba fotografija Seoska arhitektura u Negotinskoj krajini – Arhitektura satuluj đin Krajna nuastă“, autora Dragoslava Ilića, majstora fotografije, člana Umetničkog saveta Foto saveza Srbije (FSS) i autora knjiga fotografija „Nadgrobni spomenici Negotinske Krajine“, „Šarkamen“, „Moja Krajina“, kao i fotografija za monografiju „Negotin i Krajina“.

Izložbu u galeriji Doma kulture „Stevan Mokranjac“  koju je, pored autora, otvorio mr Milan Radosavljević, urednik likovnog programa čine 34 fotografije iz bogatog opusa majstora fotografije Dragoslava Ilića, na kojima su prikazane seoske kuće iz prošlog veka, prepoznatljivog umetničkog senzibiliteta.

Na programu „Dana Gergine“ večeras od 19 sati je promocija knjige „Kîntjeće bătrînje đin lumje – Izvorne vlaške pesme“, autora Siniše Čelojevića, koja će biti održana u Muzeju Hajduk Veljka.