Naslovna Društvo Predstavljen novi sistem za angažovanje sezonskih radnika

Predstavljen novi sistem za angažovanje sezonskih radnika

420
0

NALED u okviru projekta “Povećanje prilika za zapošljavanje sezonskih radnika” , a uz podršku Nemačke razvojne saradnje, organizovao je u Negotinu obuku za korisnike portala Sezonski radnici.

Poslodavci, shodno Zakonu o pojednostavljenom radnom angažovanju na sezonskim poslovima u određenim delatnostima, koji je stupio na snagu ovog januara, u obavezi su da prijavljuju i odjavljuju sezonske radnike elektronskim putem Poreskoj upravi.

“Zakon uređuje pojednostavljen način radnog angažovanja i plaćanja poreza i doprinosaza rad za osobe na poslovima koji su sezonskog karaktera u sektoru poljoprivrede, šumarstva i ribarstva, a sa ciljem da se poslodavcima olakša angažovanje radnika na sezonskim poslovima, a sezonskim radnicima omogući da za svoj rad dobiju sva prava koja iz ove vrste angažovanja proizilaze”, kaže Dragan Agatunović iz Poreske uprave.

Prema nekim procenama sezonski radi i do 80.000 građana u Srbiji, a čak 95 odsto njih radi na crno. Sama procedura prijavljivanja je jednostavna i traje manje od 10 minuta, za razliku od ranije procedure registracije po ugovoru o povremenim i privremenim poslovima.

Zakon predviđa da poslodavac ima pravo da angažuje sezonske radnike najviše 180 dana u toku kalendarske godine, računajući dane od prve prijave radnika do poslednje odjave, s tim što se ne broje dani kada nije bilo angažovanja radnika.

Jedan radnik ne može da radi kod istog poslodavca na sezonskim poslovima više od 120 dana. Na sezonskim poslovima moći će da budu angažovani zaposleni, penzioneri, maloletnici od 16 godina (u skladu sa Zakonom o radu), kao i nezaposleni i primaoci socijalne pomoći koji pritom ne gube prava na naknade koje su dotad primali.

Svi radnici prijavljeni preko portala www.sezonskiradnici.gov.rs imaju pravo na penzijsko i invalidsko osiguranje, na osiguranje u slučaju povrede na rad, kao i na dnevni odmor.

Izdatak za porez i doprinose iznosiće 303 dinara dnevno za jednog sezonskog radnika.