Naslovna Kultura Predstava “Bizarno” u Negotinu: Slike naše stvarnosti i težak ukus poraza i...

Predstava “Bizarno” u Negotinu: Slike naše stvarnosti i težak ukus poraza i nade

539
0

Glumci zaječarskog pozorišta “Zoran Radmilović”, na svom prvom gostovanju posle premijere, predstavu “Bizarno” Željka Hubača igrali su i na sceni Doma kulture “Stevan Mokranjac”.

Ovaj komad, na trenutke samo vrcav, pun uličnog žargona, psovki i ironije, većim delom gorak, iako se dešava u Beogradu, mogao bi da bude i čisto negotinska, zaječarska ili priča bilo koje sredine bivše Jugoslavije devedesetih.

Tri priče, tri sudbine, a svaka povezana, da li rodbinskim, sudbinskim ili drugim vezana, “Bizarno” se dešava u jednom soliteru, počev od vrha, sredine do prizemlja.

Miloš Đuričić, Miloš Tanasković, Ana Bretšnajder, Jelena Rajić i Vujadin Milošević, svako u koži po tri lika, naizmenično nam pripovedaju priču o preživljavanju i odustajanju, o bekstvu i povratku, o ranama, o tranziciji…

Publika sa grčem čas prati mladog povratnika iz inostranstva, Điđu, koji je pogrešnim investicijama doveo porodicu do ruba egzistencije i traži način da skokom sa višespratnice potraži ili spas od prekog pogleda voljene Katarine, ili oprost… Narkomanski par željan dopa, bahati marginalac željan da bude neko… i neizbežna tragedija u vazduhu.

Ili priča o trouglu, teškom grehu i nadanju u kojoj su glavni akteri jedan političar u usponu, marinac duše pune ožiljaka, povratnik sa ratišta, i žena koja je razapeta između obojice, ali i jedan makro i devojka koja glumi dva života, jedan u kome je voljena, drugi u kojoj ljubav prodaje.

I veliko finale. Kriminalac, bodigard, dve žene (jedna bivša, druga sadašnja) i policajac, povratnik iz inostranstva koji u sveopštem ludilu još ne nalazi smisao života u prelomnim vremenima…

Da je autor teksta i reditelj ove predstave Željko Hubač bio kojim slučajem preksinoć u Negotinu, verujemo da bi bio zadovoljan kako je negotinska publika pomno pratila taj gorko-mučni tekst svakodnevice, čas smejući se situacijama koje opravdavaju baš to bizarno po čemu je i predstava nazvana, čas nemo učestvujući u paradoksima do kojeg je to isto bizarno dovelo.

Nema sumnje da su glumci znalački odabrani da iznesu dostojno ovu, četvrtu postavku Hubačevog komada, od Đuričića, miljenika negotinske publike, baš zbog porodičnih korena koje vuče iz ove sredine, preko obe dame Ane Bretšnajder i Jelene Rajić, do sjajnog Vujadina Miloševića i Miloša Tanaskovića, čineći posle zaječarske premijere i prvo gostovanje ovog sjajnog komada.

Valjda reći i da se, osim u zaječarskom pozorištu “Zoran Radmilović”, predstava “Bizarno”, trenutno igra u beogradskom Narodnom pozorištu, zatim Šabačkom i Narodnom pozorištu u Leskovcu, kao i u Teatru „A La Place“ u Tokiju.

Verujemo da svuda, gde god je igrali, u svim tim postavkama, publika nakon naklona glumaca ostaje zatečena viđenim, pitajući: „Gde li su to nestale reči?“