Naslovna Društvo Predavanje o negotinskom sabornom hramu Svete Trojice ovog vikenda u Beču

Predavanje o negotinskom sabornom hramu Svete Trojice ovog vikenda u Beču

549
0

Naši zemljaci koji žive i rade u Beču ovog vikenda biće u prilici da saznaju nešto više o istoriji i značaju jednog od najlepših hramova istočne Srbije, Crkvi Svete Trojice u Negotinu.

Temelji negotinskog sabornog hrama, takozvane „nove“ crkve, postavljeni su  8. maja 1872. godine, u vreme vladike Evgenija Simonovića koji je službovao u Negotinskoj episkopiji i kasnije i sahranjen pored oltara u ovom hramu.

Izgradnja je trajala četiri godine, a hram je osveštan na Đurđevdan 1876, neposredno uoči Srpsko-turskih ratova.

Uređenje njenog enterijera trajalo je bezmalo tri decenije. Freske i ikonostas delo su Stevana i Poleksije Todorović, ali i njihovih učenika Nikole i Milisava Markovića.

Danas, posle 118 godina, ovaj ikonostas jedinstvene lepote, uz blagoslov Episkopa timočkog Gospodina Ilariona, konačno će biti restauriran.

I upravo će zanimljiva istorija ovog hrama biti tema predavanja koje će u Sabornoj crkvi Svetog Save, u trećem bečkom okrugu, u ulici Veithgasse 3, u subotu, 9. marta, nakon večernje službe prirediti jerej Marko Pajčin, starešina Crkve Sveta Trojica u Negotinu.

Nakon ovog predavanja, biće održana i promocija vina Manastira Bukovo, kojoj prisustvuje arhimandrit Kozma, iguman ove svetinje.

Predavanje o negotinskoj novoj crkvi, ali i značaju Negotina kroz vekove, jerej Marko Pajčin prirediće i u Crkvi Vaskrsenja Hristova, u drugom bečkom okrugu, Engerthstrasse 158, u nedelju, 10. marta, nakon Svete liturgije.