Naslovna Društvo Pred spomenikom oslobodiocima priređen vidovdanski parastos

Pred spomenikom oslobodiocima priređen vidovdanski parastos

266
0

Povodom obeležavanje 632. godišnjice Kosovske bitke i 107. godišnjice Sarajevskog atentata i početka Velikog rata pred Spomenikom ratnicima u gradskom parku u Negotinu služen je parastos i položeni venci i cveće.

Pomen junacima služio je jerej Saša Sredojević pred Spomenikom ratnicima poginulim u ratovima od 1912. do 1918. Ove godine na Vidovdan obeležavamo 632. godišnjicu Kosovskoj boja, 107. godinu od Sarajevskog atentata i početka Prvog svetskog rata.

Opštinska organizacija SUBNOR-a, kao i delegacije rezervnih vojnih starešina, boračkih organizacija i Kola srpskih sestara položili su vence i cveće na ovo spomen obeležje, a istorijski osvrt na značajne datume dao je Dragoljub Filipović, predsednik SUBNOR-a.

“Ove tekovine koje su u prošlosti stečene, moramo da čuvamo kao zenicu oka. Bolju zemlju od ove nemamo i moramo da je sačuvamo za našu decu i one koji dolaze posle nas, jer ako učiteljicu života ne ispoštujemo onda i nemamo život”, rekao je u izjavi medijima Dragoljub Filipović i dodao da će Opštinska organizacija SUBNOR u okviru Julskih svečanosti obeležiće i Dan boraca, 4. jul, kao i 7. jul, Dan ustanka protiv fašizma.

Vidovdan je važan datum u kolektivnoj svesti srpskog naroda i jedan od temelja kolektivnog identiteta. Obeležava se u spomen na Kosovsku bitku, koja se odigrala 28. juna 1389. godine, odnosno 15. juna po starom kalendaru na Gazimestanu i predstavlja sećanje na poginule u svim ratovima. Simbolizuje slobodu, negovanje patriotizma, nacionalnog bića, viteštva i herojstva.

“Ovaj praznik je veliki za srpsku istoriju i srpski narod jer je u tom trenutku knez Lazar rekao čuvenu rečenicu da je “zemaljsko za malena carstvo, a nebesko uvek i doveka”. Mislim da mi ne smemo da zaboravimo ni naše ratnike koji su dali svoje živote u odbrani naše vere i naše slobode tako da je Kolo srpskih sestara i ove godine učestvuje u obeležavanju Vidovdana”, kaže Vesna Stanković, predsednica Kola srpskih sestara u Negotinu.