Naslovna Kultura Događaji Pred čitaocima je nova negotinska “Buktinja”

Pred čitaocima je nova negotinska “Buktinja”

433
0

Krajinski književni klub publikovao je nedavno 58. i 59. broj  časopisa za književnost, umetnost i kulturu „Buktinja“. Ovaj dvobroj je predstavljen i čitalačkoj publici na promociji u galeriji Muzeja Hajduk Veljka.

Foto: Krajinski književni klub

Novi dvobroj, 58. i 59. broj „Buktinje“, koji na naslovnoj strani donosi fotografiju Predraga Buce Trokicića, pored savremene srpske književnosti, donosi niz priloga, poput proze Jovice Aćina, Saše Stojanovića, Magdalene Blažević, eseje novinara Radio Beograda, pripovedača, urednika i kolumniste Saše Ćirića, Milana Živaljevića, Srđana Strajnića i drugih.

“Ovaj dvobroj “Buktinje” nam pored savremene srpske književnosti, ono što je nama kao redakciji ali i čitaocima zanimljivo, donosi posebnu rubriku “Krajinski glasovi”, gde su zastupljeni trenutno najaktivniji autori Timočke i Negotinske krajine. U ovom dvobroju ih ima desetak. Naravno ostavili smo još neke za sledeći broj koji je trenutno u finalnoj izradi”, kaže Saša Skalušević, urednik “Buktinje”.

Čitaoci mogu da uživaju u poetici Milice Milenković iz Svrljiga, dobitnice Brankove i nagrade “Mirko Petković”, Anastasije Stoiljković iz Leskovca, Jadranke Milenković iz Niša, a novi dvobroj “Buktinje” donosi i omaž prerano preminulom pripovedaču i romanopiscu mlađe generacije Borivoju Adaševiću

“Ono što je kuriozitet su svakako dva prevoda sa poljskog jezika, koje nam je dostavila Milica Markić, dvoje pesnika, naših savremenika, pripadnika mlađe generacije. To su E.T. Dicki i Ana Avgustinjak u čemu će zaista naši čitaoci uživati. Tu je i deo iz dve zbirke, pomalo zaboravljenog klasika jugoslovenske književnosti XX veka, Gorana Babića koji nam je lično za ovaj dvobroj poslao svoju neobjavljenu poeziju”, dodaje Skalušević.

Uskoro će Krajinski književni klub publikovati i jubilarni, 60. broj “Buktinje”, koji će dobrim delom biti posvećen stvaralaštvu Gorana Vučkovića, bivšeg urednika ovog časopisa, a do kraja godine i još dva broja.