Naslovna Društvo Pravoslavni vernici danas proslavljaju najveći i najradosniji praznik, Božić

Pravoslavni vernici danas proslavljaju najveći i najradosniji praznik, Božić

177
0

Najradosniji i najveći pravoslavni praznik, Božić, posvećen je rođenju Bogomladenca, a trodnevno slavlje najavljuju zvona na svim pravoslavnim hramovima, ali i vekovni običaji od kojih su mnogi opstali do danas.

Božić, najradosniji i najveći pravoslavni praznik koji praznujemo od 7. do 9. januara  prepun je narodnih običaja koji se nisu izgubili kroz vekove, a u mnogim krajevima Srbije zadržali su svoju autentičnost.

Na Božićno jutro domaćin i ukućani odlaze u crkvu na Liturgiju, nakon koje se prima nafora. Ljudi se međusobno pozdravljaju rečima „Hristos se rodi“ i otpozdravljaju sa „Vaistinu se rodi“.

Na Božićnjoj mrsnoj  trpezi se nalazi česnica, slavski kolač, sa novčićem, zlatnikom ili srebrnjakom i grančicom badnjaka. Česnica se lomi na onoliko delova koliko ima ukućana, a najradosniji trenutak, naročito za najmlađe ukućane je pronalazak skrivenog novčića.

Još jedan običaj koji je sačuvan do današnjih dana je dolazak položajnika u kuću prvog dana Božića. Ovaj poseban gost, koji je prvi ušao u kuću tog jutra, džara vatru na ognjištu i govori zdravicu: „Koliko varnica, toliko srećica. Koliko varnica, toliko parica, a najviše zdravlja i veselja…“

Položajnik se daruje poklonima i veruje se da će cele godine donositi sreću porodici. Božić je omiljeni dečiji praznik jer u domove stižu pokloni i radost.

Svima koji danas slave Božić čestitamo.

 „Hristos se rodi! Vaistinu se rodi!“

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.