Naslovna Društvo Pravoslavni vernici danas proslavljaju najveći i najradosniji praznik, Božić

Pravoslavni vernici danas proslavljaju najveći i najradosniji praznik, Božić

178
0

Najradosniji i najveći pravoslavni praznik, Božić, posvećen je rođenju Bogomladenca, a trodnevno slavlje najavljuju zvona na svim pravoslavnim hramovima, ali i vekovni običaji od kojih su mnogi opstali do danas.

Božić, najradosniji i najveći pravoslavni praznik koji praznujemo od 7. do 9. januara  prepun je narodnih običaja koji se nisu izgubili kroz vekove, a u mnogim krajevima Srbije zadržali su svoju autentičnost.

Na Božićno jutro domaćin i ukućani odlaze u crkvu na Liturgiju, nakon koje se prima nafora. Ljudi se međusobno pozdravljaju rečima „Hristos se rodi“ i otpozdravljaju sa „Vaistinu se rodi“.

Na Božićnjoj mrsnoj  trpezi se nalazi česnica, slavski kolač, sa novčićem, zlatnikom ili srebrnjakom i grančicom badnjaka. Česnica se lomi na onoliko delova koliko ima ukućana, a najradosniji trenutak, naročito za najmlađe ukućane je pronalazak skrivenog novčića.

Još jedan običaj koji je sačuvan do današnjih dana je dolazak položajnika u kuću prvog dana Božića. Ovaj poseban gost, koji je prvi ušao u kuću tog jutra, džara vatru na ognjištu i govori zdravicu: „Koliko varnica, toliko srećica. Koliko varnica, toliko parica, a najviše zdravlja i veselja…“

Položajnik se daruje poklonima i veruje se da će cele godine donositi sreću porodici. Božić je omiljeni dečiji praznik jer u domove stižu pokloni i radost.

Svima koji danas slave Božić čestitamo.

 „Hristos se rodi! Vaistinu se rodi!“