Naslovna Društvo Pravoslavni vernici danas obeležavaju Veliki petak, dan stradanja Isusa Hrista

Pravoslavni vernici danas obeležavaju Veliki petak, dan stradanja Isusa Hrista

304
0

Danas se u mnogim porodicama farbaju jaja u crvenu boju koja simboliše nevino prolivenu Hristovu krv, ali i rađanje novog života.

Pravoslavni vernici i crkva danas obeležavaju Veliki petak, dan stradanja, raspeća i smrti Isusa Hrista na Golgoti. Na današnji dan u hramovima se ne služe liturgije, već carski časovi i tada se čitaju delovi jevanđelja o događajima o danima Stradanja.

Prema predanju, car judejski, Isus Nazarećanin  umro je na krstu „šesti dan časa“. Tada se zavesa jerusalimskog hrama pocepala na pola, a sva zvona su popucala. Zato  u pravoslavnim  crkvama na Veliki petak ne zvone zvona, već se bogosluženja najavljuju drvenim klepalima.

Večernjom  službom na Veliki petak crkva obeležava vreme smrti i skidanje sa krsta tela Hristovog i tada se ispred oltara, na posebno ukrašen sto, iznosi plaštanica.

U skoro svim krajevima Srbije običaj je da se danas zaustavljaju svi poslovi u polju i u kući, a u mnogim krajevima uskršnja jaja se boje u crvenu boju koja simboliše nevino prolivenu Hristovu krv i rađanje novog života.

Za sve hrišćane danas je dan strogog posta, a oni koji poštuju pravila pripremaju hranu na vodi.

Veliki petak je za hrišćane dan velike žalosti i najznačajniji u nedelji Stradanja, jer je smrt Isusa Hrista uvod u radost Vaskrsenja. Najveći hrišćanski praznik obeležićemo ove godine u nedelju 28. aprila.