Naslovna Društvo Pravoslavni vernici danas obeležavaju Lazarevu subotu ili Vrbicu

Pravoslavni vernici danas obeležavaju Lazarevu subotu ili Vrbicu

871
0

Praznik posvećen uspomeni na vaskrsenje Lazara, Lazareva subota  i svečani ulazak Hrista u Jerusalim, jedan je od najlepših praznika koji se u narodu naziva i Vrbica.

Praznik Lazareva subota ili u narodu poznatiji kao Vrbica praznuje se poslednje nedelje Časnog posta. To je praznik dečije radosti jer je prema Jevanđelju, Hristos prolazeći kroz Jerusalim rekao:“ Pustite decu k meni, jer je takvih carstvo nebesko“.

Na današnji dan u svim pravoslavnim hramovima unose se vrbove grane koje tu ostaju do praznika Cveti, koji se praznuje sutradan, u nedelju.

Na Cvete se vrbove grane okade, očita se molitva a potom se podele prisutnim vernicima. Vrbove grane simbolišu palmine grane kojima su hrišćani pozdravljali Isusa Hrista na ulasku u Jerusalim. Deca oko vrata nose zvončiće koji nose simboliku pozdravljanja Hrista.

Za današnji praznik, Liturgija se služi po podne, a u litiji učestvuju i deca noseći u rukama grančice vrbe.

U hramu Svete Trojice od 16 sati danas će biti održana služba, a nakon nje i litija. Od 17sati i 30 minuta umetnički program prirediće deca koja pohađaju časove veronauke sa svojom veroučiteljicom Marijom Dumitrašković i horovima Vivak i Klasje i tako  najaviti dolazak najvećeg i najradosnijeg hrišćanskog praznika Vaskrsa.