Naslovna Društvo Pravoslavci danas proslavljaju Badnji dan i praznik Oci

Pravoslavci danas proslavljaju Badnji dan i praznik Oci

317
0

Pravoslavni vernici obeležavaju danas Badnji dan, poslednji dan četrdesetodnevnog posta. Ovaj dan je i uvod u jedan od najvećih i najradosnijih praznika, Božić.

Danas vernici, kako običaji i nalažu, najsvečanije dočekuju Badnjak, mlad hrast ili cerić, simbol Isusa Hrista. Smatra se da je Bogomladenac Hristos raskinuo lance ropstva grehu i preporodio čoveka i u njemu razbuktao plamen ljubavi prema dobru, vrlini, prema Bogu, kao što i mlad cerić ili hrastić, razbuktava vatru na ognjištu i jarkim plamenom osvetljava svaki kutak domova.

Porodice se na današnji dan tradicionalno okupljaju u portama hramova, prisustvuju liturgiji i paljenju badnjaka, ali se okupljaju i u svojim domovima oko posne trpeze.

Običaji kažu da se po Badnjak odlazi izjutra, te da se kad domaćin nađe cerić ili hrastić pogodan za Badnjak on posle molitve u tri maha iseče tako da padne na istočnu stranu, jer odatle Gospod dolazi.

Domaćice u sito stave sve vrste žitarica, suve šljive, jabuke, orahe, a tim se žitom posipa badnjak, slama i položajnik.

Do večeri je Badnjak pred kućom, a badnjačar ga uveče unosi u dom i pozdravlja ukućane sa „Dobro veče i srećno vam Badnje veče“, na šta oni odgovaraju: „Bog ti dobra dao i sreće imao“.

Pravoslavni vernici danas obeležavaju i hrišćanski praznik Oci ili Očevi, koji uvek pada u prvu nedelju pred Božić.